Eksperter: Nu bliver der for alvor stille i Kulturministeriet

Marianne Jelveds opgave som kulturminister bliver at skabe ro. Den målsætning afspejler regeringens manglende ambitioner for kulturpolitikken, mener kulturpolitisk ekspert

Marianne Jelved (R) blev i dag præsenteret som ny kulturminister i stedet for Uffe Elbæk (R).
Marianne Jelved (R) blev i dag præsenteret som ny kulturminister i stedet for Uffe Elbæk (R). Foto: Christian Als Denmark.

Selvom Danmark i dag har fået ny kulturminister, skal man ikke vente de store nye kulturpolitiske tiltag. Tværtimod kan man forvente, at kulturministeriet fremover bliver en ualmindelig stille størrelse i det politiske landskab.

Sådan lyder reaktionerne fra flere kendere af dansk kulturpolitik, efter Marianne Jelved (R) har overtaget kulturministerpladsen fra Uffe Elbæk (R).

LÆS OGSÅ: Jelved: Retlinet, rutineret og hamrende stædig

Kulturministeriet vil under Marianne Jelved primært blive styret af embedsmænd, forudser Jørn Langsted, professor emeritus i dramaturgi på Aarhus Universitet og leder af Kulturpolitisk Forskningscenter i Aarhus.

Med fare for at være en lyseslukker, så tror jeg, at vi får et meget stille og roligt kulturministerium. Marianne Jelved har ikke markeret sig som kulturpolitiker, og hun har ikke nogle kendte synspunkter inden for kulturpolitik. Regeringens holdning er, at der bare skal være ro på bagsmækken, og det bliver Marianne Jelveds opgave at sikre, siger han.

Og når regeringens ønske er, at der skal mere ro i kulturministeriet, bliver der for alvor tale om et stille ministerium. For bortset fra de seneste dages postyr, der førte til Uffe Elbæks afgang, er der nemlig ikke sket det store i Kulturministeriet under denne regering, mener Jørn Langsted.

LÆS OGSÅ:Det siger politikerne om Jelved som kulturminister

Der har ikke været nogen penge at gøre godt med for Uffe Elbæk. Og det lod sig ikke gøre for ham at omprioritere på området, for det var de andre regeringspartier imod. Derfor endte det med, at han primært gjorde sig synlig ved at deltage i arrangementer, holde åbningstaler og skrive kronikker, siger han.

Jørn Langsted mener, at hensigten med at skabe ro i kulturministeriet afspejler regeringens generelle kulturpolitik, der i hans øjne både er uambitiøs og uden en samlet strategi:

Det er lidt til højre, lidt til venstre og uden nogen sammenhæng. Det er en slags tilfældighedspolitik, der råder. Man sparer lidt nogle steder, hvis der er brug for det, men det er meget svært at se, hvad regeringen egentlig vil på kulturområdet. Vi er meget langt fra Anders Foghs (V) kulturkamp, opgør med smagsdommerne og kanonprojekt, siger Jørn Langsted.

Henrik Dahl, sociolog og kulturiagttager, er enig i, at valget af Marianne Jelved i høj grad handler om at sikre ro i Kulturministeriet.

Uffe Elbæk skabte meget kaos på kulturområdet, fordi han lagde sig ud med mange af de etablerede institutioner med sin forkærlighed for glade amatører og dermed en enorm mangel på respekt for professionelle aktører på kunstområdet. Mange professionelle kunstnere og kulturfolk opfattede ham simpelthen som en slags rindalist, fordi han ikke alene relativiserede grænsen mellem dansk og international kunst, men også grænsen mellem amatørkunstnere og professionelle kunstnere. Og hvis der er noget, der gør professionelle sure, er det, at man ikke anerkender, at de er bedre end amatører, siger han.

Den slags skråsikre udmeldinger over for kulturlivets store institutioner, forventer Henrik Dahl ikke, at man kommer til at høre fra Marianne Jelved. Han kalder valget af hende som kulturminister for dygtigt og klogt.

Hun er en redelig, rutineret og driftsikker politiker, der er vidende og bredt orienteret, og hun er også god til at sætte sig ind i nye ting. Og hun er først og fremmest kendt for at lytte til sine embedsmænd og holde mund, når hun ikke ved nok om et område i stedet for at komme med skråsikre meldinger. Så nu tror jeg, at man kan forvente, at der kommer mere ro over området, siger han.

Ud over et roligere ministerium kan man også forestille sig, at det bliver et mere internationalt åbent ministerium. Det forudser kultursociolog Peter Duelund, der har været forskningsleder på flere kulturpolitiske forskningsprojekter.

Når man ser på Marianne Jelveds store nordiske engagement, tror jeg, at vi kommer til at opleve et kulturministerie med mere åbne døre til omverdenen. Jeg tror, hun vil være åben mod Norden og Europa og deltage aktivt i det fælles europæiske og nordiske kultursamarbejde. Det betyder også, at vi får en minister med en større forståelse for en multikulturel tilgang til kulturpolitik, siger han.

Det internationale aspekt ved kulturpolitikken har været noget, Peter Duelund har savnet under Uffe Elbæks periode som kulturminister. Især da Danmark havde EU-formandskabet tidligere på året, var det sparsomt med kulturpolitiske initiativer, mener han.

LÆS OGSÅ:Kommentatorer: Jelved skal føre værdikamp

Et af de helt store kunstpolitiske problemer, der er at løse i øjeblikket, handler om, hvordan kunstnere kan tjene en løn at leve for i et nyt digitalt landskab med blandt andet ebøger. Det er netop en problemstilling, man bør arbejde sammen om på fælles europæisk niveau. Og det kunne jeg forestille mig, at Jelved vil kunne tage fat i på et højere politisk niveau, siger han.