Prøv avisen

Elefantplejehjem trækker i langdrag

Cirkus Arenas tre afrikanske elefanter, Lara, Djungla og Jenny, skal pensioneres. Det samme skal Cirkus Trapez' elefant, Ramboline. Det er endnu ikke besluttet, hvem der skal overtage elefanterne, men beslutningen haster, for om lidt ruller cirkuskaravanerne ud på de danske landeveje, og elefanterne må ikke komme med. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Fire cirkuselefanter skal på pension, men opgaven med at finde nyt hjem til de store dyr tager tid. Det haster, for dyrene må ikke komme med cirkus på tur.

Sidste år besluttede et flertal i Folketinget at forbyde eksotiske dyr i cirkus. Der blev afsat syv millioner på finansloven for 2019 til at håndtere de vilde dyr ordentligt og sikre, at de bliver i Danmark.

Cirkus Arena har tre elefanter, Cirkus Trapez har én, og de skal alle fire pensioneres.

Opgaven med at overtage de fire cirkuselefanter skal ligesom alle andre offentlige opgaver i udbud.

- Sidst, jeg var til møde og fik status, forventede man, at opgaven ville komme i udbud til marts, og at det så kunne gå hurtigt efterfølgende, siger Karina Due, som er dyrevelfærdsordfører for Dansk Folkeparti.

Beslutningen om, hvem der skal overtage elefanterne, haster. Efter at de fire elefanter har været gennem et sundhedstjek, er de nu anbragt i karantæne og må derfor ikke hverken optræde eller flyttes.

Det betyder, at de heller ikke må komme med cirkus på tur rundt i landet, når sæsonen begynder. Der skal derfor stå en stald klar om få måneder, inden de to cirkusser rammer landevejene.

Meget tyder på, at det bliver Knuthenborg Safaripark, som overtager elefanterne.

- Jeg går stærkt ud fra, at opgaven ender i Knuthenborg, for jeg tvivler meget på, at andre kan løfte opgaven på samme professionelle måde, siger Karina Due.

Knuthenborg kan dog af sikkerhedsmæssige årsager ikke overtage driften midlertidigt.

- Vi kunne sikkert lave nogle tilpasninger i form af et midlertidigt staldsystem, men fordi vi er en zoologisk have, er vi betegnet som en karantænestation. Det betyder, at når elefanter først kommer ind til os, kommer de ikke ud igen til private. Det er et spørgsmål om sygdomssmitte, forklarer Knuthenborgs chefzoolog, Rasmus Nielsen.

- Hvis vi antager, at vi har elefanterne i en ventefase, men man ikke kan opnå en politisk aftale, og virksomhederne skal have elefanterne igen, så kommer de ikke ud fra os. Derfor kan vi ikke overtage dem, før vi ved, om vi skal overtage opgaven, siger chefzoologen.

Hos Cirkus Trapez, hvor den ene elefant, Ramboline, kommer fra, håber man, der falder en aftale på plads inden sæsonstart den 12. april.

- Da vi jo ikke længere skal have Ramboline med på turné, skal hun være et andet sted. Vi håber, at det bliver Knuthenborg Safaripark, og at det kommer til at ske hurtigt, siger Isabella Enoch, som er gift med cirkusdirektør i Cirkus Trapez Bernhard Kaselowsky.

Kaselowsky købte Ramboline på et hjem for moderløse elefanter i Afrika, da hun var tre år. I dag er hun 37 og har været i cirkusdirektørens varetægt i 34 år.

I øjeblikket opholder elefanten sig på parrets gård i Sommersted i Sønderjylland, hvor Cirkus Trapez holder til i vintersæsonen.

Parret håber, at Ramboline kan komme af sted, inden sæsonen begynder, så Bernhard Kaselowsky kan være ved hendes side den første tid i Knuthenborg.

- Bernhard har været sammen med Ramboline hver dag, siden hun var tre år. For at gøre hende tryg sov han ved siden af hende i stalden den første tid. Det er en stor sorg for ham, at hun ikke længere skal være hos os, siger Isabella Enoch.

/ritzau/