Elizabeth Taylor var en funklende stjerne

Lektor i filmvidenskab Peter Schepelern gør status over en ægte Hollywood-stjerne

Skuespilleren Elizabeth Taylor er død - (Foto: MARIO ANZUONI/Scanpix 2011)
Skuespilleren Elizabeth Taylor er død - (Foto: MARIO ANZUONI/Scanpix 2011) Foto: Mario Anzuoni

- Hun var en rigtig, funklende stjerne med alt, hvad det indebærer.

Sådan siger Peter Schepelern, lektor i filmvidenskab ved Københavns Universitet, om den netop afdøde skuespillerinde Elizabeth Taylor.

Hendes karriere begyndte, da hun som lille debuterede som barnestjerne, og senere blev hun en af de smukkeste skuespillerinder nogensinde.

- Hun var et yndigt lille barn i Lassie-filmene i 1940'erne, og så var hun en overvældende yndig ung kvinde i 50'erne og 60'erne, siger Peter Schepelern og fortsætter:

- Men så havde hun en rigtig markant rolle i "Hvem er bange for Virginia Woolf" på et tidspunkt, hvor hun ikke længere bare var den yndige, unge pige. Det er i virkeligheden der, hendes store tid ligger.

Af andre store film fremhæver Peter Schepelern "En plads under solen", som bedst forener skønhed og talent.

- Der var hun uforglemmelig stærk og som altid i sin ungdom en uforlignelig smuk kvinde at se på, siger han.

Lektoren nævner også "Trold kan tæmmes" og ridderfilmen "Ivanhoe" som en del af de film, Elizabeth Taylor vil blive husket for.

De sidste 30 år af sit liv medvirkede Taylor ikke i film, der hører til i denne kategori. Ifølge Peter Schepelern havde stjernen først en intensiv skuespilkarriere og derefter en karriere som celebrity.

Den nu afdøde skuespillerinde havde nemlig et meget offentligt privatliv med sine otte ægteskaber, alkoholafvænning og venskabet med Michael Jackson. Det var alt sammen ting, som medierne elskede. Men for Peter Schepelern er kernen noget andet:

- Den skuespiller, hun var i sin storhedstid, det var en stor skuespiller. Ikke i den forstand at hun medvirkede i intellektuel filmkunst, som vi ellers forbinder med at være store skuespillere. Hun var bare en rigtig Hollywood-stjerne.