En grænseløs vandring gennem historie og natur

Lyriker og illustrator Ulla Conrad har skrevet ”Gendarmstien – 84 kilometer vandring langs den dansk-tyske grænse” med baggrund i sin egen opvækst i grænselandet

Ulla Conrad. Privatfoto
Ulla Conrad. Privatfoto.

Hvornår og hvordan fik du idéen til at skrive bogen?

Jeg elsker at rejse, og hver gang jeg gør det, har jeg en skitsebog med, som jeg fylder med noter og tegninger. Især holder jeg meget af at vandre og gør det helst et sted, hvor jeg kan gå i sporet af digtere eller historiske personer, som jeg på forhånd har læst om. Området omkring Gendarmstien kender jeg rigtigt godt, fordi jeg er født og opvokset i Nibøl syd for den dansktyske grænse i vest. Og jeg har desuden gået på Rønshoved Højskole, som Gendarmstien passerer lige forbi. Inden for de seneste par år har jeg vandret hele den 84 kilometer lange strækning fra øst ved Skovby til vest i Padborg med skitsebogen i rygsækken. Og efter den sidste tur opstod idéen om at skrive en bog om ruten. Med mine egne erfaringer fra vandringer andre steder i verden, vidste jeg, at det fungerer godt at have en bog i lommeformat med, som er forsynet med praktiske oplysninger. Men det vigtigste for mig er næsten, at sådan en bog også indeholder historiske oplysninger og lyriske beskrivelser, så det har jeg lagt meget vægt på. Især er det selvfølgeligt vigtigt at fortælle historien om grænsegendarmerne, der har givet navn til stien. I årene mellem 1920 og 1958 gik de til fods på faste ruter langs grænsen for at holde øje med, at smuglere ikke bragte varer over grænsen uden at betale told.

På hvilken måde er bogen blevet anderledes fra den, som du forestillede dig at skrive?

Da jeg begyndte at skrive, gjorde jeg det ud fra min egen personlige historie. Den handlede blandt andet om min mor, som krydsede grænsen utroligt mange gange i sit liv, men som aldrig egentlig så det som en grænse. Hun var født og opvokset på den danske side, men rykkede som voksen over på den tyske side. Da jeg selv blev voksen, havde jeg det på samme måde. Jeg er vokset op på den tyske side, i Nibøl lige syd for Tønder, men hoppede over på den danske side, til Rønshoved, da jeg skulle på højskole og bor i dag nord for København. Min tanke var i begyndelsen at beskrive følelsen af det grænseløse, når man vandrer på Gendarmstien. For virkeligheden er jo, at der på stien ikke er nogen synlig grænse, og at grænsespørgsmålet slet ikke er så vigtigt, når man vandrer der. Så bogen var i begyndelsen mere filosofisk anlagt, men endte med lige så meget at blive en praktisk vandrebog med tips om vandhaner og overnatningsmuligheder sat sammen med oplysninger om historiske begivenheder.

Hvilken bog har inspireret dig mest i arbejdet med denne bog?

Robert MacFarlane ” The Old Way – A Journey on Foot”. Bogen er en beskrivelse af, hvordan forfatteren vandrer på et stort og gammelt netværk af stier, der krydser de britske øer. Beskrivelserne krydrer han med sin historiske viden og filosofiske indsigt om det at bevæge sig udelukkende ved hjælp af sine fødder.

I ”Bag om bogen” stiller vi en aktuel forfatter tre faste spørgsmål om vedkommendes nye bog.