Prøv avisen
Et særligt juleminde

Ida Aukens højtidelige jul på den anden side af jorden

Man kan ude i verden sagtens skabe samme højtidelighed ved juletiden som hjemme, mener Ida Auken (R). Foto: Leif Tuxen

For folketingsmedlem Ida Auken (R) var sidste års jul i Australien en påmindelse om, at julens højtidelighed handler om mennesker, ikke om omgivelser

Denne artikel blev første gang bragt den 28. november 2015, men er blevet genudgivet i anledning af julen 2019.

Sidste år var jeg med min familie i Australien, hvor vi fejrede jul på en helt anden måde end normalt. Vi boede ved min mands kollegas familie, og de var så gæstfrie, at vi måtte deltage i deres juleritualer.

Det betød, at vi fejrede dansk jul den 24. december om aftenen og australsk jul første juledag om morgenen. Det var noget ganske særligt. Vi badede blandt andet med nissehuer på, og det var jo helt anderledes end normalt.

Desuden havde vi i ugerne op til rejsen hørt danske julesange uafbrudt sammen med vores to børn. På den måde fik de faktisk hørt langt mere julemusik, end de ville have gjort herhjemme. Til sidst kunne den lille på halvandet år synge med på ”halleluja, hallelujaaaaaa”.

Dén jul mindede mig om, at julen er en stærk tradition. Også selvom man befinder sig på den anden side af jorden i et vejr, som slet ikke passer til den danske jul. Jeg har egentlig altid holdt jul herhjemme og på samme måde, og da vi fandt ud af, at vi skulle rejse, tænkte jeg, at ”det kan jeg da ikke gøre i julen!”. Men det, at vi var sammen som familie, gjorde, at vi sagtens kunne skabe en højtidelig stemning alligevel med plastikjuletræ og -julekugler.

Med højtidelighed mener jeg, at julen har en helt særlig stilhed og respekt. Der er en fred juleaften, og jeg tror altid på, at julefreden vil sænke sig år efter år. At jeg kan se hele verden gå i stå, at den lukker sig om sig selv og det højtidelige. I julen er det jo i virkeligheden tiden, der bliver fortættet, og det bliver endnu mere stærkt, når man er væk fra sine vanlige omgivelser.

Man tror, at juletraditioner knytter sig til det vante og ikke kan være anderledes, men man kan sagtens skabe samme højtidelighed som derhjemme. Det hele kommer an på de mennesker, man er sammen med. Det blev klart for mig sidste jul. For det afgørende er, hvem man er sammen med, og ikke, hvor man er. At være så langt væk hjemmefra gjorde bare oplevelsen langt mere intens.

Og faktisk synes jeg, at omgivelserne i Australien passede perfekt til den juleglæde, som vores børn havde taget med derned. At se deres glæde er i sidste ende den største glæde ved julen.