Prøv avisen
Udstilling

En konge i blåt

6 stjerner
Portrættet af Christian II af Danmark er lavet af den estiske maler Michel Sittow. Portrættet er fra 1514/1515 og kan opleves på udstillingen ”Magt og afmagt. Christian II’s billedpolitik”. - Foto: Den Kongelige Malerisamling, SMK

Christian II var en mediebevidst monark. En udstilling på Statens Museum for Kunst viser, hvordan kongen brugte billedkunsten som politisk redskab og til at promovere sig selv

Der hersker en andægtig stemning i udstillingen Magt og afmagt på Statens Museum for Kunst. Papirværkerne tåler ikke stærkt lys. Malerierne derimod kan godt klare spotlys. Væggene står i en dyb blå og meget beroligende farve.

Det bliver aldrig flimrende, men intimt: et kongeligt gemak – skønt Christian II jo ikke levede i 1700-tallet med smagfuldt blåt, men regerede kortvarigt i 10 år fra 1513 til 1523 og sikkert omgav sig med mere spraglede vægdekorationer. Man kan sige, at udstillingen løfter dette skamløse magtmenneske ind og tilbage i den royale sammenhæng, som han ellers var faldet ud af. Denne historie, magtmenneskets og hans families tragiske skæbnes, udfoldes meget flot i kataloget af lektor Lars Bisgaard fra Syddansk Universitet. Man har fra konservativt hold elsket at hade denne konge, der hensynsløst foranstaltede et blodbad i Stockholm, skaltede og valtede med magten, og som konverterede ud fra måske ret gusten beregning. Man har dog også i Christian II set en befrier, en handlingens mand. Derfor synes opfattelsen af ham at tage en drejning efter 1864.

Man kunne have lavet en hel udstilling af Christian II-receptionen, men det er ikke tilfældet. Med sikker hånd præsenterer museumsinspektør Hanne Kolind Poulsen Christian II som en konge, der forstod at udnytte de potentialer, der lå i billeder og kunst. Før ham blev ingen dansk konge i den grad portrætteret. Christian II benyttede de fremmeste europæiske kunstnere, både når det angik maleri og den grafiske kunst. Magtlegitimation var nødvendig for denne renæssancekonge, der ganske givet har kunnet hovedtrinnene i filosoffen og samfundsteore-tikeren Machiavellis strategi for at gribe og beholde magt.

Andre læser lige nu