En konge i blåt

Portrættet af Christian II af Danmark er lavet af den estiske maler Michel Sittow. Portrættet er fra ...

Portrættet af Christian II af Danmark er lavet af den estiske maler Michel Sittow. Portrættet er fra 1514/1515 og kan opleves på udstillingen ”Magt og afmagt. Christian II’s billedpolitik”. - Foto: Den Kongelige Malerisamling, SMK

udstilling
Six stars

Christian II var en mediebevidst monark. En udstilling på Statens Museum for Kunst viser, hvordan kongen brugte billedkunsten som politisk redskab og til at promovere sig selv

Der hersker en andægtig stemning i udstillingen Magt og afmagt på Statens Museum for Kunst. Papirværkerne tåler ikke stærkt lys. Malerierne derimod kan godt klare spotlys. Væggene står i en dyb blå og meget beroligende farve.

Det bliver aldrig flimrende, men intimt: et kongeligt gemak – skønt Christian II jo ikke levede i 1700-tallet med smagfuldt blåt, men regerede kortvarigt i 10 år fra 1513 til 1523 og sikkert omgav sig med mere spraglede vægdekorationer. Man kan sige, at udstillingen løfter dette skamløse magtmenneske ind og tilbage i den royale sammenhæng, som han ellers var faldet ud af. Denne historie, magtmenneskets og hans families tragiske skæbnes, udfoldes meget flot i kataloget af lektor Lars Bisgaard fra Syddansk Universitet. Man har fra konservativt hold elsket at hade denne konge, der hensynsløst foranstaltede et blodbad i Stockholm, skaltede og valtede med magten, og som konverterede ud fra måske ret gusten beregning. Man har dog også i Christian II set en befrier, en handlingens mand. Derfor synes opfattelsen af ham at tage en drejning efter 1864.

Man kunne have lavet en hel

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.