Aarhusiansk litteraturfestival vil være anderledes

I denne weekend holdes den aarhusianske litteraturfestival Vild med ord, hvis ambition er at gøre folk nysgerrige på litteratur gennem unikke oplevelser. Årets tema er fremtiden

Frem til søndag handler det om ord på Dokk1 i Aarhus. Her løber litteraturfestivalen "Vild med ord" nemlig af stablen for syvende gang. Leif Davidsen taler her under arrangementet "Vild med ord" under Aarhus Festuge 2014. Foto: Martin Dam Kristensen

Frem til søndag handler det om ord på Dokk1 i Aarhus. Her løber litteraturfestivalen Vild med ord nemlig af stablen for syvende gang.

Ambitionen er en anderledes festival, der formidler litteratur på tværs af alder, køn og baggrund, fortæller bestyrelsesformand og koordinator Marie Meldgaard Andreassen.

”Vi vil vise, hvor bred litteraturen faktisk er, og gøre folk nysgerrige på, hvad litteratur er, og hvad den kan. Målet er at skabe en helt unik oplevelse i mødet mellem læser og forfatter, men også at bringe flere fagligheder og medier i spil,” siger hun.

Programmet er derfor en blanding af eksempelvis installations- og filmforevisninger, samtaler mellem forfattere og interviewere samt oplæg fra forskere. Alle omhandler årets tema: fremtiden.

”Det er et tema, som kan foldes ud og ramme mange aldersgrupper, men det er også et tema, man skal se i lyset af verdens tilstand netop nu. I den forstand er det super aktuelt, for det kan netop handle om fremtiden for både klimaet, verden, litteraturen og bogen,” fortæller Marie Meldgaard Andreassen.

Årets deltagere er blandt andre forfatter Svend Åge Madsen, der skal fortælle om sit syn på fremtiden, forfatter og kunstner Amalie Smith, der viser sin afgangsfilm fra Det Kongelige Danske Kunstakademi, og lektor Henrik Johnsson, der fortæller, hvordan det okkulte og avantgarden tænker fremtiden.

Men også mindre etablerede stemmer præger programmet. For eksempel skal forfatter Lotte Kaa Andersen tale om sin debutroman, ”Hambros Allé 7-9-13”.

”Vi har valgt forfattere og oplægsholdere, som på en eller anden måde behandler fremtiden. Men vi har også forsøgt at udforske anderledes og sjove konstellationer, så vi kan komme bredt rundt om temaet,” siger Marie Meldgaard Andreassen.

Lotte Kaa Andersen glæder sig til at være en del af festivalen, da hun selv holder af foredrag og oplæsninger, hvor litteratur bliver gjort levende.

”Det er fantastisk, når man tager litteraturen det skridt videre og gør den til et fællesskab. Så det vil jeg gerne bidrage til. Mødet mellem publikum og forfatter giver en ekstra dimension, for som læser synes jeg selv, det er sjovt at komme med bag om bøgerne,” siger hun.

For Lotte Kaa Andersen er fremtidstemaet et udtryk for, at den gode historie varer evigt. Også i bogform.

”Der er alle mulige dommedagsprofetier om, at den fysiske bog vil dø. Men jeg tror på, at bogen som medie rækker langt ind i fremtiden,” siger hun.