Prøv avisen

En mand, der er værd at lytte til

Farshad Kholghi– Foto: Leif Tuxen.

SELVBIOGRAFI Farshad Kholghi har skrevet en vellykket bog, der både fortæller en flygtnings historie og på personlig vis forholder sig til de mange problemer med islam og integration i Danmark

Diskussionen om islam og integration har været ét af de største temaer i flere år, og enhver, der interesserer sig for sagen, bør læse denne bog. Farshad Kholghi er iransk født og kom i 1984 til Danmark som 13-årig, da han med sin mor flygtede fra ayatollah Khomeinis religiøse diktatur og en forventet militærindkaldelse af familiens unge søn.

Desuden tilhører Kholghis far den i Iran meget ildesete demokratisk sindede bahai-religion. Farshad Kholghi og hans mor fik asyl i Danmark, siden fulgte faderen efter, og Farshad Kholghi gik i gang med at grundlægge sin karriere som skuespiller, komiker og debattør. Hans bog "Verden er ét land" er en blanding af den personlige skildring som flygtning og et skarpt syn på det danske samfund, der ifølge Kholghi i dag rummer adskillige af de islamistiske kræfter, han i sin tid flygtede fra. Bogen er velskrevet og fyldt med humor og selvironi, og den afslører, at Farshad Khol-ghi på mange måder er en ener. Han har på godt og ondt gennemlevet en klassisk flygtningehistorie, og samtidig er han en begavet og dybt engageret mand, der magter at analysere sin egen situation.

Blandt meget andet kan Kholghi i dag anerkende den lykke, det var for ham som teenager at havne på Grindsted Kost-og Realskole. Her blev hans tendenser til selvynk og en heftig Elvis Presley-inspireret selvovervurdering mødt af pædagogisk konsekvens, og Kholghi beskriver smukt, hvordan et menneske kan vokse, når det bliver mødt med krav og tilsvarende falme i evig eftergivenhed. Han skriver: "Enhver minoritetsgruppe bør derimod vare sig, når den bliver omklamret med overbærenhed eller nedladende velvilje, for så er der i virkeligheden langt til reel ligeværd". En rammende overskrift for historien om den danske tilgang til islam og integration, og Kholghi har et skarpt øje for den såkaldt omvendte racisme, hvor muslimer af progressive ånder bliver gjort til en lille svagelig gruppe, der knap kan stå selv.

Ud over et kunstnerisk talent besidder Farshad Kholghi det store held at stamme fra en veluddannet familie med tradition for at diskutere verden. Derfor forstod han næsten fra første færd i Danmark, at han måtte mase sig ind i dansk mentalitet for at blive til noget. Han ville gå i almindelig skole, han ville have danske venner, og han ville fri af det indvandrermiljø, der ifølge Kholghi visse steder dyrker en destruktiv og selvmedlidende identitet. Den selvstændige integration er hårdt arbejde, og den har undervejs kostet Kholghi både eksistentielle kriser og en position som hade-objekt for landets fundamentalistiske muslimer. Men til gengæld har indsatsen skabt en mand, der bedre end de fleste ved, hvad han snakker om.

Derfor bør man lytte, når Farshad Kholghi forholder sig til de mange synlige tegn på islamisme i Danmark, og det han kalder for "1990'ernes metamorfose". Metamorfosen bliver synlig for ham, når han på gaden i København ser muslimske mænd med fuldskæg og lang kjortel og genkender det fanatiske og humorforladte blik i øjnene, som han troede, han én gang for alle var undsluppet.

For en mand, der har mistet sit elskede hjemland på den islamistiske konto, er den slags ikke for sjov. Det er personlig skæbne, og det er forståeligt, at Farshad Kholghi må levere et par drøje hug til velmenende, men totalt blåøjede personer som filminstruktør Erik Clausen, tidligere folketingsmedlem Elsebeth Gerner Nielsen og Politikens chefredaktør, Tøger Seidenfaden. Folk, der intet aner om fanatiske religiøse kræfter, og som kun kender til den "sociale" forklaring, når der er problemer i samfundet. Farshad Kholghi kender til noget andet, og hans bog kan kraftigt anbefales. Den fortæller historien om en mand, der har haft styrke til at skabe sig et liv midt i kaos, og Kholghis personlige beretning giver os et bedre indblik i, hvad kaos i disse år består af. Det er tiltrængt.

Farshad Kholgi: Verden er ét land. I samarbejde med Helle Broberg Nielsen. 206 sider. 199 kroner. People's Press

kultur@kristeligt-dagblad.dk

Farshad Kholghi– Foto: Leif Tuxen.
Farshad Kholghi– Foto: Leif Tuxen.
Verden er ét land. Af Farshad Kholgi. Foto: Forsiden.