Vellykket og tankevækkende bog om en morders bekendelser

Vellykket og tankevækkende bog om en drabsmands historie og hans kristne vens overvejelser

Gennem syv år har drabsmanden Lars Irgens Petersen (til venstre) og leder af Menigheds-fakultetet Thomas Bjerg Mikkelsen (til højre) mødtes bag Herstedvester Fængsels høje mure og udviklet et venskab. I bogen ”Alle vil jo bare elskes” fortæller Lars Irgens Petersen sin historie, og Thomas Bjerg Mikkelsen reflekterer over begivenhederne.
Gennem syv år har drabsmanden Lars Irgens Petersen (til venstre) og leder af Menigheds-fakultetet Thomas Bjerg Mikkelsen (til højre) mødtes bag Herstedvester Fængsels høje mure og udviklet et venskab. I bogen ”Alle vil jo bare elskes” fortæller Lars Irgens Petersen sin historie, og Thomas Bjerg Mikkelsen reflekterer over begivenhederne. . Foto: Mikkel Møller Jørgensen.

Lars Irgens Petersen sidder på livstid i Herstedvester Fængsel. Han fik den hårde dom, da retten fandt ham skyldig i blandt andet drabet på narkosmugleren Kim Simonsen. Han har nu siddet knap 14 år, siden han i december 2004 blev anholdt. Lars Irgens Petersen fortæller ærligt og medrivende om sit liv i bogen ”Alle vil jo bare elskes”. Han er født i 1975 og har siddet i fængsel halvdelen af sit liv.

Hans opvækst i Taastrup hos en enlig mor med fire andre søskende var én lang bedrøvelig affære.

Han kommer tidligt ud i ungdomskriminalitet, og nogen uddannelse får han aldrig. Han vil være gangster og bliver det. Han var noget af en hårdkogt herre, må man sige. Den kriminelle bane endte med en livstidsdom, der blev stadfæstet i Højesteret i 2008.

I sin opvækst havde han i en kort periode været med i FDF, men havde forladt det igen i god forståelse med lederne dér, da han lavede for meget ballade. Senere i sit liv blev han gift med en etiopisk kvinde, der var meget bevidst om sin kristne tro. Det satte præg på ham. På et tidspunkt, da alt så sortest ud, og livstidsdommen næsten havde mast ham, foldede han sine hænder og bad til Gud. Det blev for ham en indledning til en ny vej. Hans bekendelser rummede både en erkendelse af hans skyld og en bekendelse til Gud.

Han ville gerne i forbindelse med kristne uden for fængslet, men hvem ville kunne rumme ham, en morder? En dag slog det ham, hvor han kunne søge hen. Han skrev til Indre Mission i Fredericia og spurgte, hvordan han kunne blive del af et kristent fællesskab.

På det tidspunkt var Thomas Bjerg Mikkelsen generalsekretær i Indre Mission. Nu er han fakultetsleder på Menighedsfakultetet i Aarhus. Han tog kontakt med livstidsfangen, og det blev begyndelsen på et venskab, der nu har varet i syv år.

I bogen fortæller Lars Irgens Petersen sin historie i 14 afsnit, og for hvert afsnit reflekterer Thomas Bjerg Mikkelsen over begivenhederne og overvejer begreber som kærlighed, respekt, skam, skyld, tilgivelse og flere andre. Hvert afsnit indledes med: ”En vens tanker om…”.

Det er en meget vellykket bog. Lars Irgens Petersen er ærlig i sin lidet flatterende omtale af sin familie, åben om sine forbrydelser og sin egen råhed. Rørende bliver han også, når han taler om sit livs kærlighed til den etiopiske kvinde, som han møder, kort tid før han bliver anholdt.

Vennens tanker, altså Thomas Bjerg Mikkelsens, er spændende på en anden måde. Han er ikke psykiater eller anden behandler. Han er en ven, og det er befriende. Thomas Bjerg Mikkelsen er cand.mag. i dansk sprog og litteratur, og den baggrund øser han fint af. De begreber, han undersøger i forbindelse med Lars Irgens Petersens livshistorie, dykker han ned i med stor sans for god litteratur, film og psykologi. Bagest i hans landskab ligger den kristne livsforståelse og Guds kærlighed til selv det dybest faldne menneske.

Bogen er ikke et angreb på nogen eller noget. Der er ikke en masse navne i spil, hvor nogen hænges ud. Det er ikke et angreb på kriminalforsorgen og politiet. Det er ét menneskes på mange måder sørgelige historie, hvor et nybrud begynder at tegne sig.

Lars Irgens Petersens store ønske er at blive et almindeligt menneske, der gør sin daglige indsats i samfundet. Det kan mange af os se som et beskedent ønske, som vi lever i, men for et menneske, hvis start i livet var skæv og kold, rummer det et håb om det egentlige.

Til et almindeligt menneskes liv hører også venskaber, og det begyndte med Thomas Bjerg Petersen og senere med andre med tilknytning til Indre Mission på Sjælland. Skulle nogen sidde med en Hans Kirksk opfattelse af Indre Mission, falder fordommen om fordømmelse og snæversyn grundigt til jorden.

Bogen er både rystende og fuld af håb. Lars Irgens Petersens liv i kriminalitet er barskt og råt, men et menneske er ikke bare sin fortid. Der er altid et håb, lyder det fra kristendommen. Bogen er også fuld af klogskab og ømhed. Alle vil jo bare elskes, ja, men ikke alle bliver det fra begyndelsen af livet, og så er det godt med gode venner.

Læs interview med forfatterne på