En original poet

Bøger Janus Kodal har udviklet en yderst fascinerende ultrasurrealistisk stil

Janus Kodal er en af de danske digtere, hvis forfatterskab op igennem 1990'erne gennemgik en revolution. Mens debutværket "Antologi" (1991) var en samling traditionel centrallyrik med naturmotiver, heroisk digterpositur og romantisk-symbolistisk farvet livstolkning, har Kodals lyrik siden "Fyrsten Zibebes bekendelse" (1998) været en bizar række af avantgardistiske excesser.

Betragter vi Kodals nye digtsamling, "Seks suiter", kunne man, hvis man ikke vidste bedre, tro, at der her var tale om digte og kompositioner af samme støbning som i højmodernismen hos Rilke, Bjørnvig eller Linde-gren, men i så fald tager man fejl. I Kodals bog finder man, som titlen indikerer, seks serier af digte, som hver især har en karakteristisk form og stil med et specifikt antal linjer og klart definerede krav til verslinjelængde, syntaks, ordmateriale og interpunktion.

Motivisk og tematisk har vi som med de andre herme-tisk-kryptiske og hyper-avantgardistiske fætre inden for tidens lyrik, Grotrian, Henningsen, Stochholm og afdøde Vizki – at gøre med subtilt og esoterisk metapoetisk og æstetikteoretisk stof. Dette fremgår bl.a. af titlerne på suiterne, der lyder "habitat", "picasso & cronhammar", "primal emfase" og "testamente", som denne anmelder absolut ikke vil påstå, at han hverken helt eller halvt kan gennemskue meningen med. Dette skal ikke fjerne fokus fra det faktum, at Kodal er en yderst original poet, og man stryger alle rindalistisk lugtende forbehold, hvad angår kritik af det uforståelige, når man møder den unikke ultrasurrealistiske stil, som Kodal har opdyrket og forfinet.

Hør blot denne pragtfulde passage fra digtsamlingens fjerde suite, "stockholmsalkymi" "forklædt som strindberg /omgås jeg med pragtfulde fasaner / kronisk ulykkelige poserer de / med midori sour i højre / og eget bur i venstre hånd / jeg har bedt mig selv / holde fingrene fra dem / men i rusens helium / kan det ikke nægtes /at deres æg har en vammel smag / som jeg forfalder til / så jeg folder min fod som et hjul / og ruller fra bakkerne".

Janus Kodal: Seks suiter. Digte. 80 sider. 175 kr. Gyldendal.

kultur@kristeligt-dagblad.dk