Døende John McCains bog er ikke skrevet for vælgerne, men for historien

I en ny bog reflekterer den døende amerikanske senator John McCain over sit liv som politiker og sit fædrelands fremtid

John McCain er patriot og republikaner af den gamle skole, og i bogen ”The Restless Wave” begræder han den nationalisme og politiske polarisering, som USA lige nu lider af. –
John McCain er patriot og republikaner af den gamle skole, og i bogen ”The Restless Wave” begræder han den nationalisme og politiske polarisering, som USA lige nu lider af. – . Foto: Patrick Semansky/AP/Ritzau Scanpix.

John McCain er døende. Den 81-årige republikanske senator fik i fjor konstateret uhelbredelig hjernekræft, og det var usikkert, om han ville leve længe nok til at opleve udgivelsen af sin seneste – og sidste – bog.

John McCain lever i skrivende stund stadig, og bogen, ”The Restless Wave” (Den rastløse bølge), som han har skrevet i samarbejde med sin tidligere taleskriver, Mark Salter, er blevet modtaget med en blanding af ros og vemod i de amerikanske nyhedsmedier.

Som den politiske korrespondent James Hohmann skriver i avisen Washington Post, så er denne bog ikke skrevet med vælgerne for øje.

”Den er skrevet for historien,” konstaterer han.

I ”The Restless Wave” gør den tidligere flådepilot og krigsfange, der har været senator siden 1987 og senest blev genvalgt for en seksårig periode i 2016, det klart, at hans nuværende valgperiode bliver hans sidste.

”Jeg er mere fri end kolleger, der skal stå over for vælgerne igen. Jeg kan sige, hvad jeg mener, uden at frygte ret meget for konsekvenserne,” skriver han.

John McCain skriver både om de politiske bedrifter, som han er stolt af, og om dem, som han er mindre stolt af. Han erkender eksempelvis, at USA’s invasion af Irak, som han bakkede op om, var ”en fejltagelse”. Og han giver udtryk for, at han fortryder sit valg af vicepræsidentkandidat, da han i 2008 var Republikanernes kandidat til præsidentembedet. I stedet for at følge sin mavefornemmelse og vælge den uafhængige senator Joe Lieberman, der i 2000 var Demokraternes vicepræsidentkandidat, lod han sig overtale af sine kampagnerådgivere til at gøre den uerfarne, socialt konservative Alaska-guvernør Sarah Palin til sin makker.

McCain tager ansvaret for at have kastet Palin, der blev latterliggjort af medierne for sin manglende politiske viden, ud på for dybt vand.

”Hun var en dygtig amatør, der blev bedt om at optræde på Broadway to gange dagligt,” skriver han.

John McCain er patriot og republikaner af den gamle skole, og i bogen begræder han den nationalisme og politiske polarisering, som USA lige nu lider af. Han kritiserer amerikanernes tendens til at isolere sig fra mennesker med andre politiske overbevisninger og fremhæver sine egne nære venskaber med demokrater såsom Hillary Clinton, Joe Biden og den nu afdøde Ted Kennedy. Han skriver også om, hvordan han efter valget i 2016 modtog et telefonopkald fra daværende præsident Barack Obama, der lykønskede ham med hans genvalg til senator.

”Han tilføjede, at han stolede på, at jeg ville være en uforbeholden og uafhængig stemme for de sager, som jeg troede på, ligesom jeg havde været det under hans præsidentskab. Jeg takkede ham og sagde, at jeg ville forsøge,” skriver John McCain.

Det er ikke nogen hemmelighed, at McCain foragter Obamas efterfølger Donald Trump, og i ”The Restless Wave” udtrykker han bekymring over præsidentens moralske habitus.

”Jeg er ikke sikker på, hvad jeg skal tro om præsident Trumps overbevisninger. Hans mangel på empati for flygtninge, de uskyldige, de forfulgte, kvinder og børn er foruroligende,” skriver han.

John McCain, der som krigsfange i Vietnam i fem et halvt år gennemled tortur og andre uhyrligheder, har gjort menneskerettigheder og udenrigspolitik til sit speciale, og han gør det også klart, at han mener, at Trumps nationalistiske ”Amerika først”-politik er decideret ødelæggende for USA. Men problemet er større end Trump, betoner han.

”Jeg er bekymret for, at vi står ved et vendepunkt, en af historiens hængsler, og de beslutninger, som er blevet truffet de seneste 10 år, og de beslutninger, som træffes i morgen, kan lukke døren til den amerikanskledede verdensordens æra. Jeg håber det ikke, og det er bestemt ikke for sent at omstøde den kurs. Men min tid i den slåskamp er rindet ud,” konstaterer John McCain i bogen.