En rejse ind i en anden tid

Jules Vernes roman ”Rejsebureauet Thompson & Co”, der nu udgives på dansk for første gang, vil være en velegnet oplæsningsbog

En virkelig B-roman årgang cirka 1900 af Jules Verne (1828-1905) udgives nu for første gang på dansk ved Leif Rasmussen. Den hedder noget så mærkværdigt som ”Rejsebureauet Thompson & Co.”, og jeg ville have elsket at læse den højt for mine børn, da de var 10 år.

Bogen er en blanding af tv-serien ”Matador” og det månedlige magasin Illustreret Videnskab.

Kender man Verne-romaner som ”En verdensomsejling under havet” eller ”To års ferie”, ja så har man lidt af de ingredienser, som også denne roman består af. Forordet prøver at bestemme den som en mellemting mellem rejseroman, vaudeville og kærlighedsroman, men mest er den nu en rejseroman om en tur med skib fra London til øerne ud for Afrikas vestkyst.

En skare på omkring 50 personer lader sig forlede af en rejseplakats billige tilbud om en skibsrejse fra London til de omtalte øer et forår omkring 1890. De går om bord, og skibet stævner ud. Men alskens problemer afløser hinanden på rejsen med det opreklamerede skib ”Havmågen”, hvis dampmaskine allerede fra starten er utæt.

Rejsebureuaets chef ermed på turen, og som leder har han svært ved at stå imod passagerernes klager over forplejningen undervejs, og ikke mindst at programmet ikke overholdes til punkt og prikke. Manden vil gerne tjene penge og forsøger at spare for meget. Han har ansat en rejsefører og tolk, som bliver vores helt hele vejen.

Gruppen af passagerer skildres som typer: den fede hollænder, de rige amerikanere, den drikfældige englænder, der aldrig vil gå i land, en amerikaner med ”en smudsig karakter” og så videre. Og så sejler vi ellers af sted til Azorerne, De Kanariske Øer, Madeira og flere andre øer.

Som efter datidens turistbøger beser vi med fortælleren og de 50 turister i pæne marchkolonner de forskellige seværdigheder disse steder. Som den gode positivist Jules Verne er, med sans for naturvidenskaben, er der altid forklaring på alting. En sætning som den følgende er tilbagevendende :

”Hvad kunne være årsagen til denne uventede forlængelse af opholdet?”, hvorpå motoren i fortællingen så er, at vi får en grundig redegørelse for denne årsag.

Ud over disse redegørelser, der skulle tilfredsstille datidens videbegær om fjerne lande og mærkværdigheder dér, har handlingen også sine skurke, der bremser rejsen, sine skibbrud, der får de rejsende til at fortvivle, skønt de reddes gang på gang - og endog vilde mauriske røvere, der tager selskabet til fange for at kræve løsesum for dem.

Plottet er simpelthen forhindring på forhindring, der alle overvindes af vores helt og hans pålidelige venner på den mest konstruktive og smarte måde.

Sejlturen og turistturene i land giver gode muligheder for at følge med i rejseselskabets daglige omgang med hinanden og ikke mindst deres høflige konversation (godt oversat til datidens sprog).

Ja, bogen er et dyk ned i borgerlighedens sprog og verdensopfattelse omkring 1880-1890, en slags ”Matador” på turistrejse. Og man er da også godt underholdt med landskabsbeskrivelser og andre turistinformationer, ligesom når man i dag læser sine turistbøger på rejser ud i verden.

Jules Verne udgav ikke selv den over 600 sider lange roman i levende live (den udkom i 1907), og nogle forskere tilskriver den i virkeligheden hans søn. Andre mener, at den er i helt rigtig Jules Verne-stil. Hvorom alting er, er den handlingsmættet, iagttagelsesmættet og af og til ganske pudsig i sine beskrivelser af personer og deres særpræg, således for eksempel denne:

”Hamilton, der trods sin ubehagelige karakter i grunden havde et godt hjerte ( ...) gav en pengeseddel på fyrre pund.”

Der dømmes på livet løs i beskrivelserne af personerne, men de får så til gengæld også lov til at forbedre sig, når der skal udvises mod. Dertil bringer bogen kopier af de gamle tegninger fra førsteudgaven, så ens fantasi kan fordybe sig i verden af dengang med mænd med hatte, vest og snoede overskæg og damer i ulastelige, lange kjoler.

Her er altså en næsten uendelig oplæsersucces, hvis man begynder på den som aftenoplæsning for sine 10-årige børn. Og vær sikker på, at alt ender godt for de gode!

kultur@k.dk

Jules Verne (1828-1905) udgav ikke selv Rejsebureauet Thomson & Co, der først udkom i 1907. -Foto: NMG