Prøv avisen
Bog

En særlig særling

4 stjerner

Der bruges ikke store armbevægelser i Jørgen Børglum Larsens univers

Stig Tønnesen er lidt af en sær snegl, men han gør på den anden side ingen fortræd. Han er en stille mand og den modne hovedpersonen i Jørgen Børglum Larsens seneste roman ”Sand”. Den foregår lidt i London, noget i Hjørring, men mest på Læsø i et gammelt sommerhus, der står for at skulle sælges, da familien Tønnesen ikke har brugt det aktivt i flere år.

Det er Stigs mor Aase, der henvender sig til sønnen for at bede ham om at stå for salget af sommerhuset, der har betydet meget for især Stig i årenes løb. Men familien har igennem mange år ofte kommet på Læsø, og huset rummer i sagens natur mange minder, gode såvel som mindre gode.

Stigs særhed består i, at han hele hans liv er begyndt forfra igen og igen. Han ejer en papirhandel i London, dagene hengår med daglige rutiner og gåturen frem og tilbage mellem en lille lejlighed og butikken. Og så skriver han noter, der aldrig bliver til andet end noter. Han har været gift, men det virkede ikke som det store kærlighedsægteskab.

På moderens opfordring tager han til Læsø for at ordne salget, men den ene dag tager den anden, og Stig indser, at han ikke kan komme fra Læsø igen. Han må begynde en gang til ved at åbne en papirhandel ved havnen.

Ganske tilfældigt møder han sin gamle veninde Malin, der har åbnet et galleri på øen. Begge husker de den sommer for 30 år siden, da de boede flere måneder sammen i sommerhuset, hvor Malin forinden havde haft en grim oplevelse med en voldtægt, som hun fortalte Stig om.

Stemningen i romanen er nærmest tyst, mens Stig listende indtager de gamle minder fra tiden på øen og den uforløste kærlighed til Malin. Det gamle, indelukkede sommerhus lugter, som gamle indelukkede sommerhuse skal gøre, og det er rigtigt og grundigt sanset. Vel er Stig noget for sig, men han rummer også almengyldighed, der gælder for os alle.

”Sand” er en fin lille bog, som rummer udfordrende, psykologiske gåder. Tro endelig ikke, at alt er fortalt på de 171 sider. Meget er uudtalt, og dog aner man tyste sandheder.