En sats hist og en menuet pist: På ny portræt-cd med Tanja Zapolski går mange smagsprøver op i en højere enhed

Der er tale om feel-good-følelse på bedste vis, når man lytter til ny portræt-cd med pianist Tanja Zapolski

En sats hist og en menuet pist: På ny portræt-cd med Tanja Zapolski går mange smagsprøver op i en højere enhed

Det er ikke altid en god idé med en udgivelse, hvor man præsenterer lidt af hvert, en sats hist, og en menuet pist, men med en ny cd med pianisten Tanja Zapolski fungerer konceptet glimrende, fordi den får karakter af en portræt-cd. Den har fået den tankevækkende titel "Timeless".

Tanja Zapolski er født i Ukraine i 1980 og er datter af klaverpædagogen Bella Zapolski og violinisten Akexandre Zapolski, men familien flyttede til Danmark, da hendes far i 1992 vandt en plads i DR Symfoniorkestret. Det kan vi andre kun være taknemlige for.

Den nye udgivelse begynder med Johann Sebastian Bachs "Aria" fra Goldberg-variationerne, og heldigvis giver Tanja Zapolski sig god tid til at folde det skønne stykke følsomt ud. Vi får andensatsen af Griegs klaverkoncert og ligeledes en andensats fra Ravels klaverkoncert, og det er med til at understrege konceptet for denne udgivelse: Der er tale om en feel-good-skive, og det er bestemt ikke nedladende ment, for man føler sig virkelig godt tilpas ved at lægge ører til de 11 numre, som givetvis er meget personligt valgt. Således er det fuldt bevidst, at Tanja Zapolski som det sidste nummer på cd’en har valgt Arvo Pärts fine stykke fra 1978, ”Spiegel im Spiegel”.

De mange ”smagsprøver” kommer på forbilledlig vis til at udgøre en helhed.

Tanja Zapolski: Timeless – med Aarhus Symfoniorkester, dirigeret af Magnus Fryklund, samt Toke Møldrup, cello (i Pärt-stykket) – DACOCD 876