Prøv avisen

En sindssyg Hamlet

Lars Eidinger er irriterende, rørende, intens, ægte og humoristisk som Hamlet. Foto: Bo Nymann

En humoristisk, vanvittig og voldsom "Hamlet" på Kronborg

Fem ud af seks stjerner.

Der er træflis over hele scenen, madsvineri, mænd i blondetrusser, vand og vin, der sprøjter fra papkartoner og masser af video. Ingen tvivl om, at årets "Hamlet"- forestilling på Kronborg kommer fra Tyskland, foregangslandet, når det gælder teateropsætninger i det 21. århundrede.

Til og med skabt af en af de største tyske instruktører lige nu, Schaubühnes Thomas Ostermeier. En fuldstændig sindssyg "Hamlet". For sådan opfatter man umiddelbart Ostermeiers meget moderne, meget utraditionelle tilgang til klassikeren.

Men netop sindssygen er også fokuspunktet for Hamlet-figuren i opsætningen. Tag ikke fejl: Thomas Ostermeier gør ikke noget uovervejet, når han sætter sine forestillinger op. Der er gode grunde til det hele, også i denne vilde, vanvittige og indimellem enormt underholdende "Hamlet". "Hamlet" som komedie – det har vi ikke haft fornøjelsen af ret tit på Kronborg. Men det er altså det, vi er til, når Lars Eidinger og Sebastian Schwartz drøner rundt i g-streng og sorte blondetrusser mellem publikum, mens de spiller dramaet om mordet på Gonzales. Med publikumsinddragelse, video og improvisation, selvfølgelig!

Lars Eidingers Hamlet er en kvabset umulius af en kronprins i et hof, der hele tiden er på. Hele tiden er bevidste om deres skridt og ageren.

Det er som at være med i en "Paradise Hotel Royal", hvor alt bliver filmet: skænderier, fester, druk, sex. Og hvor personerne konstant forsøger at iscenesætte sig selv, så de ser mest fantastiske ud og gerne bruger andre i det spil.

Men Hamlet sørger, han er på tværs, han vil have hævn. Han er i den helt store identitetskrise. Hans første ord er: "Sein oder nicht sein", og dem gentager han igen og igen.

For hvem er han, kronprinsen? Længe er han en rolle, længe spiller han spillet for at afsløre magten. Indtil spillet, iscenesættelsen pludselig er løbet fra ham, og han er væltet over i vanviddet selv. For han er jo ikke den eneste, der spiller. Hele verden er en scene. Alle har en rolle, er en rolle. Elegant lavet af Ostermeier ved at lade kun seks mennesker spille det hav af roller, der er i "Hamlet". Så midt mens Hamlet står og taler med sin mor, trækker hun den lyse paryk af og er Ophelia i stedet. Var hun der eller ikke? Kan han stole på nogen, på sig selv?

Lars Eidinger er irriterende, rørende, intens, ægte og humoristisk som Hamlet. Han er alt og overvældende, og hele ensemblet omkring ham er med. Det er en af verdens væsentligste klassikerinstruktører, der er i landet lige nu. Så tag til Kronborg og oplev en helt anderledes "Hamlet", der samtidig er helt rigtig.

kultur@kristeligt-dagblad.dk

Hamlet. Af William Shakespeare. Iscenesættelse: Thomas Ostermeier. Drama-turgi: Marius von Mayen-burg. Scenograf: Jan Pappel-baum. Kostumer: Nina Wetzel. HamletScenen på Kronborg. Til den 22. august.