Prøv avisen
Mit kulturliv

Der er kommet en snerpethed ind i tiden

Skuespilleren Lane Lind mener, at der er kommet en snerpethed ind i tiden. – Pressefoto.

1960’erne formede mig som menneske, siger skuespiller Lane Lind, som i øjeblikket er på landsturné med forestillingen ”Gertrude Stein”

Hvad er din seneste store læseoplevelse?

¨"Det er 'Effekten af Susan' af Peter Høeg. Den handler om en videnskabskvinde, som kommer i vanskeligheder, fordi hun finder ud af noget hemmeligt. Bogen er en form for krimi, og den er skrevet sindssygt godt."

Hvilken bog har gjort størst indtryk på dig nogensinde?

"Det er helt klart 'Det lykkelige Arabien' af Thorkild Hansen. Jeg blev fuldstændig slugt op af den og ind i den. Jeg var helt fortvivlet, da jeg var færdig med at læse den. Så begyndte jeg at læse andre ting, som Thorkild Hansen har skrevet, men det var ikke det samme. Jeg læste bogen, da jeg var i slutningen af 30’erne, og jeg har læst den to gange."

Hvad vil du anbefale fra kulturudbuddet lige nu?

"Mig selv! Jeg er i øjeblikket på turné rundt i landet med forestillingen ”Gertrude Stein”, som er en to timer lang monolog. Gertrude Stein var en meget spændende kvinde. Hun var en amerikansk forfatter og kritiker, som boede i Paris, og hendes hjem blev mødested for avantgardekunstnere som Picasso og Matisse og forfattere som Scott Fitzgerald og Hemmingway. I forestillingen siger hun en masse gode ting om det at være kunstner og have et publikum. Hun siger kloge og fantastiske ting hele tiden, og hun er så sjov. Hun repræsenterer en frihed, som vi slet ikke har i dag, fordi der er kommet en snerpethed ind i tiden."

Er der en kulturoplevelse, der har været med til at forme dig som menneske?

"Det, der har formet mig allermest er det at vokse op i København og være ung i 1960’erne her, så i virkeligheden er jeg en gammel hippie. Min mor var skuespiller og min far var professor i psykologi. De var venstreorienterede og repræsenterede i høj grad det frie liv. Der var mange opbrud i 1960’erne og der kom nye måder at leve livet på."

Hvilken koncert har du senest været til?

"Det var en koncert for et par år siden i DR Koncerthuset med DR Symfoniorkestret, der blev dirigeret af orkestrets nu afdøde chefdirigent Rafael Frühbeck de Burgos."

Er der områder af kulturlivet, som efter din opfattelse fortjener mere opmærksomhed?

"Der er for få anmeldelser af teaterforestillinger i provinsen, synes jeg. Danmark er ikke noget stort land, så det burde være muligt for anmelderne at komme rundt i landet og se nogle forestillinger. Teaterforestillingerne i provinsen er ikke dårligere end dem, der foregår i København."

Er der aspekter af kulturlivet, som ikke siger dig noget?

"Nej, det er der ikke."