En sommer med festivaler i hobetal

Fra Vendsyssel til København og fra Fanø til Bornholm bugner det de kommende måneder med tilbud om klassisk musik

Når vejret er til det, er der klassiske koncerter i det fri, blandt andet til Copenhagen Opera Festival, hvor der i 2013 blev holdt ”operette cruise” på kanalerne i København.
Når vejret er til det, er der klassiske koncerter i det fri, blandt andet til Copenhagen Opera Festival, hvor der i 2013 blev holdt ”operette cruise” på kanalerne i København. . Foto: Scanpix.

Det ville være en misforståelse at tro, at den klassiske musik lukker i den skønne sommertid. Tværtimod blomstrer den med et righoldigt udvalg af tilbud - både med hensyn til forskellige genrer og attraktive spillesteder over det ganske land. Det såkaldte Udkantsdanmark er ikke nødvendigvis perifert, når det drejer sig om, hvad man kan tilbyde af koncerter i allerede fra denne måned og sommeren igennem.

I Nordjylland arrangeres der således både Vildmosekoncerter, Vendsyssel Festival og Thy Kammermusikfestival, og med navne som Andrea Pellegrini, Bolette Roed, Toke Møldrup, Andreas Brantelid og Morten Zeuthen og ensembler som Den Danske Strygekvartet, Jutlandia Saxophone Quartet, Nightingale String Quartet og Arte dei Suonatori med flere venter der givetvis publikum store oplevelser.

Øerne er godt med. I ugen mellem den 20. og den 27. juli kan man i forskellige bornholmske kirker opleve musik af Mendelssohn, Ravel, Beethoven, Carl Nielsen og Vagn Holmboe. Fanø Sommerkoncerter finder sted mellem den 30. juni og den 18. august og har blandt andet Concerto Copenhagen, Marianna Shirinyan Piano Quartet og DR VokalEnsemblet på programmet i Nordby Kirke.

På Langeland er man tidligt ude. Den 38. sæson af ”Sommerkoncerter på Langeland” indledes med en koncert pinselørdag den 23. maj i Bøstrup Kirke. Her spiller den unge klavertrio Busch Ensemblet værker af Haydn, Ravel og Schubert. Og på Fyn er der mellem den 6. og den 16. juli Hindsgavl Festival i de smukke omgivelser ved Lillebælt.

Frederiksværk Musikfestival, der løber af stablen hele juli i Gjethuset, har også denne sommer en sand parade af ypperlige musikere. Vi nævner i flæng: Quartetto Di Cremona, Concerto Copenhagen og Trio con Brio.

I hovedstaden varer den traditionelle Tivoli Festival fra den 24. maj til den 22. september og byder på hele 40 gratiskoncerter (med årskort) og 14 betalingskoncerter.

Copenhagen Opera Festival varer fra den 26. juli til den 2. august og er et kapitel for sig med fantasifulde indslag som ”Opera på en cykel” (Verdis berømte ”La Traviata” triller fra Brønshøj Torv og Sundbyvester Plads ud over hele byen).

Et højdepunkt bliver efter alt at dømme en opførelse af Tjajkovskijs sjælfulde og uimodståelige genistreg ”Eugen Onegin”. Den finder sted den 31. juli kl. 19.30 på Store Scene ved Torvehallerne i hjertet af byen, og rollelisten ser mildest talt spændende ud, for de fire store partier er besat således: Onegin: Roman Trekel - Tatjana: Sabine Cvilac - Olga: Maria Gortsevskaya - Lenskij: Peter Lodahl. I den lille, men komiske rolle som Mosjø Triquet kan høres Tonny Landy.

Opera Hedeland har i år taget Mozarts ”Cosi fan tutte” på plakaten, og der skal nok være mange mennesker, der drager til de enestående omgivelser syd for Hedehusene, hvor man spiller den 1., 7. og 8. august. Er man til mere avancerede toner, kan man med fordel satse på Klang - Copenhagen Avantgarde Music Festival mellem den 29. maj og 4. juli i Teater Republique på Østerbro.

Og endelig sker der jo også noget i Roskilde - og i denne klassiske sammenhæng tænker jeg på Schubertiaden mellem den 8. og den 30. august.

Der er ikke muligt inden for denne ramme at komme hele kompasset rundt, men vil man orientere sig yderligere, er der en fyldig oversigt i majnummeret af det glimrende magasin Klassisk.