En voldsom historie

Bjarne Reuter er aktuel med romanen "Fem streger", der bygger på en historie fra det virkelige liv

Bjarne Reuter. –
Bjarne Reuter. –. Foto: Leif Tuxen.

Bjarne Reuter udgav i den forløbne uge romanen "Fem streger", der handler om et menneskes frigørelsesproces fra en fanatisk, religiøs menighed. Fem unge er på en slags arbejdslejr på en lille ø, hvor de dybt inde i skoven skal restaurere et gammel, forfaldent hus. Hurtigt efter ankomsten til øen står det klart, at noget farligt er på spil og herfra udvikler romanens handling sig i en, som Kristeligt Dagblads anmelder skrev, "underholdende og spændingsfyldt indpakning".

Hvorfor har du skrevet din bog?

Jeg hører til de forfattere, som sjældent ved, hvor mine bøger kommer fra. Min forrige roman "Løgnhalsen fra Umbrien", som foregår i middelalderens Italien, startede en formiddag i Egypten i 2002. Med min nye bog forholder det sig imidlertid anderledes, eftersom den bygger på en historie fra det virkelige liv. Historien var så voldsom, at jeg syntes, jeg måtte gøre noget ved det. I denne tid reflekteres der med god grund en del over fundamentalisme, skønt man kun sporadisk hører om de overgreb, som finder sted fra såkaldt kristne sekter. Det er hermetisk lukkede miljøer. Når der en sjælden gang dukker en dissident op, er han/hun som regel yderst fåmælt vedrørende sine oplevelser med Gud. Men hvad angår metoderne, når det drejer sig om at indfange den frafaldne, så er de så grusomme, at selv fiktionen kommer til kort. Det har dog ikke forhindret mig i at forsøge.

Hvad betyder anmeldelser for dig?

Med årene finder man jo ud af, at der er forskel på anmeldere. De værste og mest ligegyldige af dem læser ikke bogen, men nøjes med at repetere deres fordomme. Dem læser jeg ikke. De andre, de vederhæftige og indsigtsfulde, læser jeg "lidt på skrå" velvidende, at det jo ikke er for min skyld, de er skrevet.

Hvilke forfattere og bøger læser du selv?

Jeg læser kun bøger i de perioder, hvor jeg ikke skriver. Derfor er jeg omhyggelig med at vælge ud. Man kan vel sige, at jeg vælger litteratur, ligesom jeg vælger musik. Hvad har jeg lyst til lige nu? R.E.M. eller Eric Satíe? Blicher eller Marianne Larsen? Lige nu læser jeg Henrik Marstals bog "Længslen efter de hvide tangenter" om Arvo Pärt.

washuus@kristeligt-dagblad.dk