En yndig lille fjer

Anders Matthesens nye show er ikke bare sjovt, det stikker eksistentielt dybt, fem ud af seks stjerner

Anders Matthesen er virkelig en af Danmarks absolut mest originale og stærkeste stand-up-komikere. –
Anders Matthesen er virkelig en af Danmarks absolut mest originale og stærkeste stand-up-komikere. –. Foto: Malte Kristiansen.

Anders. Af og med Anders Matthesen. Falconer Salen, København, samt turne til Aarhus, Aalborg, Herning, Odense og Esbjerg indtil 17. november.

En lille enlig fjer daler indimellem gennem luften og ned på scenen.

Som et memento om Anders Matthesens ene identitet. Den som Anden, det kunstnernavn han for alvor slog igennem på som stand-up-komiker. Men så er der jo også Anders Matthesen. Hans borgerlige døbenavn, som hans sidste show bar. Og som han siger i sit nye show, Anders, så kender han godt Anden og Anders, men han kender ikke sig selv.

LÆS OGSÅ: Klassens kloge komiker

Det er den væsentlige pointe i hans nye show: Hvem er han egentlig? For stand-up-komikere har jo deres stærkt personlige udgangspunkt privat virker det næsten indimellem. Men når det er en Anders Matthesen, der graver efter sig selv for øjnene af de 1200 grinende og jublende tilskuere i Falconer Salen på Frederiksberg i København, så er spørgsmålet større end han selv. Så har det et ikke uvæsentligt eksistentielt udgangspunkt, som fører tilbage til os hver især. Hvem er du? Hvem er jeg? Kan vi nogensinde vide det helt sikkert? Vil vi egentlig vide det med sikkerhed? For hvis vi er helt 100 procent sikre på, hvem vi er, bliver det så ikke lidt kedeligt? Er det så ikke bare et tegn på, at vi er gået helt i stå som mennesker?

Den aktuelle baggrund, som Anders Matthesen snor sig om, er at han er blevet far for et års tid siden. Her står han, 37 år, i fast parforhold med tre børn og hus. Alt det, som han altid har gjort grin med og ikke skulle. Hvilket han hører for nu: Nå, men du skulle jo ellers aldrig have en kæreste Betyder det, at vi som mennesker ikke kan forandre os? Det giver i så fald nogle ret ynkelige billeder på nethinden af midaldrende mænd og kvinder, der leger frie, ansvarsløse teenagere på evig bytur.

I det store overordnede tema om identitet, og hvad der skaber ens identitet, får Anders Matthesen arbejdet den ene vidunderligt sjove pointe ind i showet efter den anden. For det geniale er jo netop, at han med udgangspunktet i sig selv, og hvem han er kan, komme til at fortælle rigtig meget om vaner, hverdag og epoker. Fra nervøsiteten hos ældre kvinder i hans mors alder for at slå håret ud, over børnefamiliers dyrkelse af sig selv og det at have sat børn i verden, til glaspustere på Bornholm, og måden vi roser børn på og sporer dem ind på, hvad der er vigtigt: Husk det lille nok efter god, du er god nok, når børnene bliver rost. Hvis de voksne gjorde det noget mere, så slap vi for X Factor i fremtiden, mener han.

Anders Matthesen er virkelig en af Danmarks absolut mest originale og stærkeste stand-up-komikere. Ikke mindst fordi hans show har en større overbygning end at more og få os til at se på os selv og omverdenen med en troldsplint i øjet. Altså, det gør hans show jo også. Jeg har ikke tal på, hvor mange gange, jeg hørte sætningen nej hvor har jeg bare grinet meget i gaderne rundt om teatret efter forestillingen.

Men hvis man kun griner, hvis det er det eneste, man tager med sig fra Anders, så snyder man lidt sig selv. For der er mere i det her show end bare høj humor og gode grin. Inden i den 37-årige komiker, der lader sit liv passere revy, bor der en gammelpot, som han indimellem kalder sig selv. En ret vis gammel mand, der ser mere end de fleste, og som intelligent præsenterer os for os selv.

Kender vi ham så bedre, da showet er forbi efter to timers teatertour igennem danskerne og Danmark de seneste 30 år? Nej. For det er nemlig den virkelige pointe. Det hele er jo en illusion. Den lille fjer kan blive til fem ænder. Det er teater, scenekunst. Og i sidste ende handler det slet ikke om, hvem vi er, men om, hvad vi kan blive, og hvor vi fører os selv hen nu og i fremtiden.