Er hovedrollen virkelig så vigtig, at den kun kan spilles af en ægte jøde?

Jøder skændes om, hvorvidt skuespiller Helen Mirren kan spille den tidligere israelske premierminister Golda Meir

Skuespillerinden Helen Mirren får kritik af den den jødiske skuespiller Maureen Lipman for Mirrens medvirken i filmen ”Meir”. Ifølge Lipmann er det kun en ægte jøde, der kan spille filmens hovedrolle.
Skuespillerinden Helen Mirren får kritik af den den jødiske skuespiller Maureen Lipman for Mirrens medvirken i filmen ”Meir”. Ifølge Lipmann er det kun en ægte jøde, der kan spille filmens hovedrolle. . Foto: Jeff Overs/Reuters/Ritzau Scanpix.

En af de store damer i britiske teater langer ud efter en endnu større dame. Den jødiske skuespiller Maureen Lipman fører således an i kritikken af, at den britiske skuespiller Helen Mirren spiller hovedrollen som den tidligere israelske premierminister Golda Meir i den kommende film ”Golda”.

Filmen udspiller sig omkring Yom Kippur-krigen i 1973. Ifølge Maureen Lipman er rollen så vigtig, at kun en rigtig jøde kan påtage sig den rolle.

”Når jeg er uenig, så er det, fordi det jødiske i karakteren er så afgørende. Jeg er sikker på, at hun (Helen Mirren, red.) vil være fantastisk, men man ville heller aldrig tillade, at Ben Kingsley spillede Nelson Mandala. Man ville end ikke overveje det,” siger Maureen Lipman til det jødiske medie The Jewish Chronicle.

I lighed med Helen Mirren er hun slået til Dame af dronning Elizabeth, og det samme er en anden fremtræde jødisk samfundskommentator, Dame Esther Rantzen. Og hun er direkte uenig med Maureen Lipman.

Hun henviser i et læserbrev i avisen The Times til, at komikeren Omid Djalili, der følger bahai-religionen, vakte begejstring i rollen som Tevye i ”Spillemand på en tagryg”, og hvis jødiskhed er helt central i rollen. Tilsvarende blev netop Ben Kingsley, der er kvæker, nomineret for rollen som den jødiske bogholder Itzhak Stern i filmen ”Schindler’s List”.

”Og Lipman selv har høstet triumfer i rollen som Joyce Grenfell (britisk skuespiller og entertainer, red.), selvom Lipman er jødisk, og Grenfell var kristen. Det helt afgørende kriterium er, at de alle har skabt autentiske karakterer og ikke en karikatur baseret på race,” skriver Esther Rantzen.

En tilsvarende melding kommer fra den jødiske dramatiker og instruktør Patrick Marber, som ganske vist siger, at jøder skal stå fast på deres rettigheder – men uden at være eksklusive og ekskluderende.

”Jeg ønsker, at vi jøder er liberalt orienterede og generøse. Efter min mening kan en ikke-jøde spille en jøde, ligesom en jøde kan spille en ikke-jøde. Jeg bryder mig ikke om det, når nogen spiller jøde, og det ikke virker rigtigt. Men jeg bryder mig ikke om kvoter. Jeg kan ikke lide regler. Men jeg synes, at vi skal være bedre end det, vi jøder,” siger han ifølge Times of Israel om kritikken fra Maureen Lipman.

Netop Maureen Lipman har længe været engageret i debatten om ”Jewface” som er et udtryk, der bruges, når ikke-jøder påtager sig rollen som jøde. Det tilsvarende udtryk ”Yellowface” kom frem for 40 år siden, da blandt andre hvide skuespillere som Jonathan Pryce spillede vietnamesere i musicalen ”Miss Saigon”.

Før det var der de populære minstrel-shows, hvor hvide skuespillere var malet sorte i ansigtet og spillede på racestereotyper.