Ernst Jünger mellem ultrakonservatisme og avantgardisme

Jünger deltog i begge verdenskrige, beskrev krigstilstanden som en særlig potent form for eksistens, nægtede køligt at forsvare sin højreradikalisme – og endte med at blive 102 år gammel. Arkivfoto. Foto: Jacob Ehrbahn / POLFOTO

bog
Five stars

Fornem antologi stiller skarpt på dobbeltspændingen i den tyske forfatter Ernst Jüngers liv og værk

Det forlød engang i engelske aviser, at tyskerne udførte eksperimenter med menneskekroppe for at udvinde kemiske stoffer. Det benægtede de på det alvorligste, men forfatteren Ernst Jünger (1895-1998) havde en anden idé. Tyskerne skulle blot have svaret: ”Javel, for os barbarer er det en æressag at flyve om ørerne på jer i form af nitroglycerin efter vores død.”

Som litteraturhistorikeren Karl Heinz Bohrer i vidunderlig gammelverden-arrogant stil demonstrer i sit bidrag til antologien ”Soldat, arbejder, anark”, er Jünger ikke for hverken sarte eller ulitterære sjæle. Hans forslag, der, som alt andet han skrev, skal betragtes med kunstens fortegn, er emblematisk for hans indlysende glæde ved krig.

Jünger deltog i begge verdenskrige, beskrev krigstilstanden som en særlig potent form for eksistens, nægtede køligt at forsvare sin højreradikalisme – og endte med at blive 102 år gammel.

Samtidig mener Bohrer, at forslaget ovenfor også er emblematisk for Jüngers skæbne. Det havde været skandaløst, hvis tyske politikere havde hævdet det. Men fordi man i Tyskland har fået for meget øvelse i at ”omforme forfattere til

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.