Morten Østergaard: Macrons ”Revolution” er dybt fascinerende

Partileder Morten Østergaard (R) er stor fan af den amerikanske forfatter John Grisham. Lige nu er han dog i gang med Emmanuel Macrons ”Revolution”, mens en Grisham-bog venter på den næste ferie

Folketingspolitiker Morten Østergaard (R) har haft en forkærlighed for John Grishams krimier siden 1990’erne. -
Folketingspolitiker Morten Østergaard (R) har haft en forkærlighed for John Grishams krimier siden 1990’erne. - . Foto: Joachim Adrian/ritzau.

Hvem læser du gerne?

Jeg læser mest gode krimier, slægtsromaner og erindringsbøger. Jeg har, siden jeg var udvekslingsstudent i USA i starten af 1990’erne, haft en svaghed for John Grisham, der skriver krimier og retssalsdramaer på stribe. Jeg læser dem i originaludgaven, så det er forfatterens egne ord, og så jeg holder jeg samtidig mit engelske ved lige. Grisham skriver for det første underholdende og for det andet med en politisk undertone. Den første Grisham-bog, der fangede mig, var ”Øje for Øje”, som handlede om et racistisk motiveret mord i de amerikanske sydstater. Siden har han skrevet om dødsstraf. Om kynisme i tobaksindustrien, forsikringsbranchen og kulindustrien og meget mere.

Hvad læser du lige nu?

Jeg er i gang med Emmanuel Macrons bog ”Revolution”, som er dybt fascinerende. Ikke bare fordi Macrons verdenssyn flugter med mit eget, men især fordi han er så rodfæstet i filosofiens, dannelsens og symbolikkens verden. Det er et blik ind i hans fortid og hans sjæl, som viser noget af den dybde, der ligger bag parolerne om en ny vej for Frankrig. Som eksempel henviser han til sin mormor, der var lærerinde, da han berører det følsomme emne om tørklædeforbud i franske skoler, som hun ville have begrædt: ”Fordi på dette område opnår vi intet uden kærlighed,” som han citerer hende for at sige. Og så ligger Grishams ”Rogue Lawyer” og venter på en ferie.

Hvor læser du?

Jeg læser mest under transport, det kan være i en togkupé eller i et fly. Og så læser jeg i mine ferier. I hverdagens travlhed må bøgerne som oftest vige for mails og mødepapirer, og derfor er det især i ferierne, at jeg får vendt siderne i en bog.