Et forstandigt opgør med internet-giganterne

Den amerikanske forfatter Franklin Foer rammer plet med sit skarpe opgør med de store monopoler på internettet

Et forstandigt opgør med internet-giganterne

Er verden fra forstanden? Det er den nok – på nogle områder mere end andre. Journalist og forfatter Franklin Foer tager fat på den i dag i alt indgribende digitale verden, på de amerikanske internet- og it-giganter Google, Amazon, Facebook og Apple.

Bogen udkom sidste år på amerikansk og foreligger nu i en ikke alt for skarp dansk oversættelse, men det er stort set også det eneste negative, der er at sige om den.

Foer lægger sit motiv for at skrive kritisk om internetgiganterne åbent frem, nemlig at han blev fyret som redaktør for det venstreorienterede amerikanske tidsskrift The New Republic efter en digitalisering af mediet, han selv var involveret i. Det er en velgørende varedeklaration.

I det hele taget har vi at gøre med en omvendt synder. Han har i mange år været dybt engageret i ny teknologi, har taget de digitale medier til sig og har brugt dem flittigt, som næsten alle andre i den moderne medieverden.

Men vi ér fra forstanden. Vi overlader uhyrlige mængder af private informationer til private firmaer, som det offentlige meget tidligt helt defaitistisk opgav at regulere, skønt det sagtens kunne være gjort.

Bag teknologigiganterne står selvfølgelig mennesker, og forfatteren giver en tankevækkende indføring i ideologien, for ikke at sige teologien, som har præget de enkelte frontløbere i Silicon Valley i det vestlige USA – det område, hvor i sin tid hippiebevægelsen fødtes.

Drømmene om, at alle mennesker skulle være ét, være fælles om alt og vide alt, blev styrende for den teknologiske udvikling, hvor det handlede om at rive magten fra de gamle kapitalistiske monopoler.

Søgetjenesten Google skulle være den store demokratiske maskine, der gjorde al viden tilgængelig for alle, uanset rang og stand. Facebook skulle være samtaleværelset for den frie og ucensurerede samtale, der i princippet skulle kunne omfatte hele verden. Og Amazon skulle gøre litteraturen tilgængelig for alle og enhver med så lidt respekt for ophavsretten som muligt.

Åbenlyst savner de drømme erkendelsen af arvesynd, og som Foer ubarmhjertigt viser, flyttede slangen hurtigt ind i paradiset.

Teknologigiganterne er i sig selv blevet gigantiske kapitalistiske forretninger, der presser forfattere, forlag og trykte medier fuldstændig i bund. Det er medier, der i høj grad åbner og lukker døre for tekster, film og fotos, selvom firmaerne hævder at være uhildede og neutrale.

I virkeligheden kan de med få kneb styre og regulere, hvad der skal vises verden, ved at skrue lidt på de forkætrede algoritmer. De ved, hvor vi bor, de kender vores holdninger og forbrug, og de kan styre internettets annoncering til at ramme os på vore ømmeste punkter. De kan også lukke for budskaber, der i bestemte geografiske områder måske kunne påvirke et politisk valg i en bestemt retning.

Pointen er, at de amerikanske virksomheder vælger for os, de bruger betalt stof og giver det gratis videre, samtidig med at de støvsuger markedet for annoncer. De har udviklet sig til gigantiske monopoler trods USA’s ellers historiske kamp mod netop den slags.

Foer skriver begavet om kultur og forfatter- og journalisthvervet og konflikten med den nye fagre verden. Nogle vil sikkert opfatte det som maskinstormeri, men bogen er fremragende og grundigt skrevet med en glimrende historisk perspektivering. Det vil være et forstandigt valg at læse den.

Læs interview med Franklin Foer om bogen på