Et hyggeligt gensyn med klassisk krimi

Den engelske krimidronning P.D. James’ tre første bøger med Adam Dalgliesh i ny udgave

Det er hyggeligt igen at støde på en af krimiens ikoniske navne – og P.D. James var en af de helt store – og det er godt at vide, at der stadig er to tidlige Dalgliesh-romaner (i denne omgang – det kan jo være, at Rosinante fortsætter udgivelserne) tilbage til sommerens strand- og hængekøjelæsning.
Det er hyggeligt igen at støde på en af krimiens ikoniske navne – og P.D. James var en af de helt store – og det er godt at vide, at der stadig er to tidlige Dalgliesh-romaner (i denne omgang – det kan jo være, at Rosinante fortsætter udgivelserne) tilbage til sommerens strand- og hængekøjelæsning. . Foto: Geraint Lewis/Writer Pictures.

En af Englands store krimiforfattere P.D. James skrev i årene fra 1962 til 2008 14 romaner med kriminalinspektør Adam Dalgliesh fra Scotland Yard i hovedrollen. Trods et spænd på mere end 45 år formåede den britiske forfatter, der i øvrigt blev adlet for sin indsats af dronning Elisabeth, at fastholde læsernes interesse, og undervejs gennem de godt fire årtier kunne hun glæde sig over, at hendes krimier gang på gang blev optrykt i nye oplag ikke kun i hjemlandet – men i lande overalt på jordkloden.

Selv blev P.D. James 94 år, og nu – knapt halvandet år efter hendes død – har forlaget Rosinante & Co. besluttet sig for, at tiden er inden til et gensyn med Adam Dalgliesh – endnu en gang. Forlaget har sendt en ny version af forfatterens første tre krimier på gaden. ”Dæk ansigtet til”, ”Med kniven i hjertet” og ”Unaturlige årsager” udkom i England i henholdvis 1962, 1963 og 1967, mens vi i Danmark måtte vente til sidste halvdel af 1980’erne for at stifte bekendtskab med Adam Dalgliesh – på dansk.

Her i begyndelsen af forfatterskabet er der tale om klassisk engelsk krimi, som vi også kender den fra to andre legender i britisk krimi: Dorothy L. Sayers og Agatha Christie.

P.D. James’ første, ”Dæk ansigtet til”, har alle ingredienserne til en klassisk krimi: mord, landsbyidyl, det lokale gods, hvor den årlige kirkefest finder sted, og et broget persongalleri af potentielle mistænkte. I P.D. James’ sidste Dalgliesh-krimi fra 2008, ”Ar for livet”, udspiller historien sig på en eksklusiv privatklinik for plastikkirurgi.

Mens ”Ar for livet” blev den sidste Dalgliesh-krimi, så fortsatte P.D. James med at skrive.

Den allersidste roman fra hendes hånd var ”Døden kommer til Pemberley” fra 2011, hvor hun fortsætter dér, hvor Jane Austen slutter ”Stolthed og fordom”.

Denne anmelder har genlæst ”Dæk ansigtet til”, og selvom den har mere end et halvt århundrede på bagen, så er det bestemt et underholdende gensyn. P.D. James kendte til kunsten at bygge et spændende plot op, og personligt har jeg altid foretrukket den Adam Dalgleish, man møder i bøgerne, frem for den Dalgliesh – i skuespilleren Roy Marsdens fortolkning – man møder i de mange populære tv-serier, der gennem årene er produceret, baseret på hendes krimier.

Det er hyggeligt igen at støde på en af krimiens ikoniske navne – og P.D. James var en af de helt store – og det er godt at vide, at der stadig er to tidlige Dalgliesh-romaner (i denne omgang – det kan jo være, at Rosinante fortsætter udgivelserne) tilbage til sommerens strand- og hængekøjelæsning.

mie@k.dk