Et historisk akavet interview, opsigtsvækkende dragshow for børn og debat om fængslingen af en kunstner. Her er tre kulturdebatter i ugen

Et historisk akavet interview, opsigtsvækkende dragshow for børn og debat om fængslingen af en kunstner. Her er tre kulturdebatter i ugen

At Ibi-Pippi Orup Hedegaard er blevet idømt en fængselsstraf for hærværk har fået flere til at mindes sagen om busten af kong Frederik V, der blev smidt i havnen i 2020.
At Ibi-Pippi Orup Hedegaard er blevet idømt en fængselsstraf for hærværk har fået flere til at mindes sagen om busten af kong Frederik V, der blev smidt i havnen i 2020. . Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

Er Hugh Grant uhøflig eller bare... britisk?

Blandt hundredevis af Hollywood-kendisser troppede også skuespilleren Hugh Grant op på den røde løber, da filmprisuddelingen The Oscars fandt sted i Los Angeles i USA natten til mandag dansk tid. Her blev han – ligesom mange af de andre filmstjerner – mødt af modellen og tv-reporteren Ashley Graham, der stillede spørgsmål om hans forventninger til aftenen. En interviewgenre, der er set utallige gange før, og som de udspurgte plejer at hoppe med på. 

Men det gjorde Hugh Grant ikke. Til spørgsmålet om, hvad han bedst kunne lide ved Oscar showet, svarede han: 

"Det er fascinerende, hele menneskeheden er her, det er vanity fair" og refererede dermed blandt andet til en roman af forfatteren William Thackeray, der handler om den britiske elites overfladiske adfærd, skriver blandt andet Berlingske

Til spørgsmålet om, hvem der havde lavet hans jakkesæt, svarede han: "Det kan jeg ikke huske. Det har min skrædder," og til spørgsmålet om, hvorvidt han havde haft det sjovt under indspilningen af filmen "Glass Onion", svarede han: "Næsten."

Til årets Oscar-uddeling formåede Hugh Grant at deltage i, hvad der er blevet kaldt det mest akavede interview til Oscar-uddelingen nogensinde.
Til årets Oscar-uddeling formåede Hugh Grant at deltage i, hvad der er blevet kaldt det mest akavede interview til Oscar-uddelingen nogensinde. Foto: Patrick T. Fallon/AFP/Ritzau Scanpix.

Interviewet, som CNN kalder det mest akavede Oscar-interview nogensinde, har ført en del reaktioner med sig.

"Hugh Grant burde blive Oscar-vært, jeg er dybt seriøst," skrev Kyle Buchanan, der er filmskribent for The New York Times, på det sociale medie Twitter.

"Gud, hvor jeg elsker Hugh Grant," skrev en anden. 

Men mens skuespilleren på den ene side blev hyldet for at gøre grin med Oscar-showets overfladiskhed, blev han på den anden side skældt ud for at svare nedladende på spørgsmålene fra tv-reporteren. 

"Hvis du ikke vil være der, så gå hjem. Værste Oscar-interview nogensinde," skrev en Twitter-bruger

Andre mente, at Hugh Grant slet ikke var uhøflig, men bare britisk. 

"Hugh Grant forsøger ikke at være nedladende, men det er sådan der, det føles at være britisk og blive konfronteret med absurd entusiastiske amerikanske ekstroverter," lød det fra en fjerde bruger på Twitter. 

Og så er der dem, der mener, at intervieweren selv lagde op til at få dumme svar fra skuespilleren: 

"Stil dumme spørgsmål, få dumme svar," lød det fra én, ligeledes på Twitter, under Oscar-uddelingen. 

Dragqueens får trusler før show for børn

Diana Diamond og Di Di Cancerella hedder de to såkaldte dragqueens, altså to mænd, der underholder iført dametøj, som i dag, fredag den 15. marts, skal læse op for børn på Frederiksberg Bibliotek ved København.

Oplæsningen indgår som en del af arrangementet "Den lille kulturnat" på Frederiksberg Bibliotek, og det er bogen "Børnene fra Sølvgade" af Renée Toft Simonsen, der bliver læst op fra. I bogen møder en gruppe børn en mand, der går i nederdel og stiletter. Netop af den grund har Frederiksberg Bibliotek inviteret de to dragqueens.

På Frederiksberg Bibliotek skal to dragqueens læse op for børn af en børnebog af Renée Toft Simonsen. Det er ikke de dragqueens, der ses på billedet.
På Frederiksberg Bibliotek skal to dragqueens læse op for børn af en børnebog af Renée Toft Simonsen. Det er ikke de dragqueens, der ses på billedet. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix.

Men det er med blandede følelser, at Diana Diamond og Di Di Cancerella tropper op i parykker og makeup på biblioteket. For inden arrangementet er de blevet mødt af trusler og blevet kaldt for pædofile af personer på sociale medier. 

"Det er ikke engang bare stødende kommentarer. Det er deciderede hadefulde kommentarer, folk er kommet med," lød det fra Magnus Lykke Johansson, der er manden bag karakteren Diana Diamond, i "Go’ aften Live" på TV 2, som han gæstede den 9. marts. 

Det er ikke kun personer på sociale medier, der hidser sig op over arrangementet. Det gør flere politikere også. 

Liberal Alliances retsordfører Steffen Larsen siger i et interview med Berlingske, at arrangementet er et udtryk for, at man "prøver at snige en eller anden kønspolitisk dagsorden ind i alle ting".

Mette Thiesen fra Dansk Folkeparti kalder i et andet interview med Berlingske arrangementet "en identitetspolitisk glidebane om kønsforvirring af børn" og en "seksualisering af børn". Også Dansk Folkepartis Mikkel Bjørn kalder i et interview med TV 2 dragshows seksualiserede og mener ikke, at det bør hænge sammen med børn.

På den anden side mener Lars Henriksen, der er politisk forperson for lgbt-festivalen Copenhagen Pride, at der ikke er noget seksuelt ved et dragshow, men at det handler om at have det sjovt med at klæde sig ud. Borgmesteren i Frederiksberg Kommune bakker ligeledes op om arrangementet og kalder det "fantastisk", at man kan folde litteraturen ud i børnehøjde på den måde. Det skriver TV 2.

Der er desuden blevet indkaldt til to forskellige demonstrationer foran Frederiksberg Bibliotek samme aften, som oplæsningen af børnebogen finder sted. Den ene vil beskytte børn mod kønsforvirring, mens den anden hylder mangfoldigheden. 

Fængsling af Ibi-Pippi rusker op i ældre sag

Oven på maleriet "Den foruroligende ælling" af Asger Jorn på Museum Jorn i Silkeborg malede provokunstneren Ibi-Pippi Orup Hedegaard en stor gul ælling og skrev sin signatur med sort sprittusch i april sidste år. Formålet var at overtage værket, som kunstneren mente, at Asger Jorn selv havde gjort, da han skabte sit værk ved selv at male oven på maleriet fra en anden kunstner. 

Men det var ikke uden en pris. For nu er Ibi-Pippi Orup Hedegaard blevet idømt halvandet års ubetinget fængselsstraf og en bøde på 1,9 millioner kroner for hærværk. En bøde, kunstneren har 14 dage til at betale. 

Hele sagen om Ibi-Pippi Orup Hedegaards hærværk på Jorns maleri har fået flere til at tænke på en anden sag, hvor den tidligere institutleder på Det Kongelige Danske Kunstakademi Katrine Dirckinck-Holmfeld smed en buste af kong Frederik V i Københavns Havn. 

At Ibi-Pippi Orup Hedegaard er blevet idømt en fængselsstraf for hærværk har fået flere til at mindes sagen om busten af kong Frederik V, der blev smidt i havnen i 2020.
At Ibi-Pippi Orup Hedegaard er blevet idømt en fængselsstraf for hærværk har fået flere til at mindes sagen om busten af kong Frederik V, der blev smidt i havnen i 2020. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

Sagen om busten har nemlig endnu ikke været for retten, selvom busten blev smidt i havnen, før Ibi-Pippi Orup Hedegaard tegnede på Asger Jorns maleri. Spørgsmålet er, om Jorn-sagen kommer til at betyde noget for bustesagen.

Det vurderer strafferetsekspert Lotte Helms i Politiken. Hun siger, at "alle sager har præcedens for fremtidige sager", og at det er muligt, at dommerne vil se på Jorn-sagen, når de skal vurdere bustesagen.

Også på sociale medier kæder flere de to sager sammen. På Facebook har politikeren Nikolaj Bøgh fra De Konservative skrevet:

"Det er grundlæggende godt, og det kan forhåbentlig afholde andre, der skulle få lyst til at beskadige vores fælles kulturarv med et eller andet fortænkt formål." Han nævner, at nu må vi se, "hvad i alverden der sker med den langt ældre sag mod busteødelæggeren".

En anden er Liberal Alliances kampagnechef, Mads Korsholm. Samme dag, som Ibi-Pippi Orup Hedegaard blev dømt, lagde Mads Korsholm et billede på Twitter af Katrine Dirckinck-Holmfeld, der misser med øjnene i et ældre interview i Deadline på DR, med en hentydning til at Katrine Dirckinck-Holmfeld nok gruer lidt ved, om hun også ender med en fængselsstraf. 

I ”Tre kulturdebatter i ugen” skrives kort nyt om forskellige sager, der har fået udenlandske og danske kulturpersoners sind i kog i ugens løb.