Et lille træ-orgel i Tyskland spiller verdens langsomste musikstykke: Det skal vare i 25 generationer

I tysk by spilles verdens langsomste musikstykke, der efter planen skal vare i mere end 600 år

For Rainer Neugebauer til højre på billedet er ORGAN²/ASLSP hævet over tid og sted, fordi intet menneske vil være i stand til at høre eller fatte værket i sin helhed.
For Rainer Neugebauer til højre på billedet er ORGAN²/ASLSP hævet over tid og sted, fordi intet menneske vil være i stand til at høre eller fatte værket i sin helhed. Foto: Ronald Göttel.

Halberstadt i den tyske delstat Sachsen-Anhalt er kendt som ”orglernes by”, og dét er vel at mærke med god grund.

Byen, der har cirka 40.000 indbyggere, byder på to store seværdigheder: domkirkens barokke orgel og dele af et barokorgel i Martinikirche. Begge instrumenter har i århundreder begejstret både historikere og organister, men de seneste år er et lille træ-orgel i en faldefærdig kirkebygning i stigende grad begyndt at stjæle rampelyset.

I den nedlagte St.-Burchardi-Kirche skrives der nemlig historie: På miniatureorglet i den tidligere kirke spilles, hvad der betegnes som ”verdens langsomste musikstykke”.

Værket ””ORGAN2/ASLSP”” er lavet af den amerikanske komponist John Cage i 1987. Forkortelsen ASLSP står for ordene ”As slow as possible”, og titlen er dermed også en henvisning til, at det fire sider lange partitur skal spilles så langsomt som muligt.

I Halberstadt har man valgt at tage ordene meget bogstaveligt: Opførelsen af værket begyndte for 20 år siden, den 5. september 2001, og det er tanken, at det skal spilles frem til den 4. september 2640. Det vil altså sige, at opførelsen af ”ORGAN2/ASLSP” skal vare i 639 år.

I øjeblikket arbejder syv af orglets piber, og deres toner spilles så langsomt, at klangen høres i årevis både dag og nat.

Musikeren John Cage, der levede fra 1912 til 1992, var fascineret af at iværksætte projekter, som indebar en uforudsigelig udvikling og afslutning.

Selvom han aldrig satte sine ben i Halberstadt, blev borgere i byen opmærksomme på ”ORGAN2/ASLSP”, da de omkring årtusindskiftet skulle tage stilling til, hvad en tom kirkebygning kunne bruges til, og dermed var det første skridt taget til, at John-Cage-Orgel-Kunst-Projekt Halberstadt så dagens lys.

”Det er ikke kun et musikprojekt, men også et filosofi-, social- og historieprojekt,” siger Rainer Neugebauer, der leder stiftelsen John-Cage-Orgel-Stiftung.

Stykket ”ORGAN2/ASLSP” er ifølge Rainer Neugebauer på grund af sin udstrækning praktisk talt hævet over tid og sted – intet menneske vil være i stand til at høre eller fatte værket i sin helhed.

Flere end 20 borgere arbejder ulønnet for projektet, og folk fra alle sociale lag i byen, lige fra professorer til førtidspensionister, har fundet sammen om det ene formål: at sikre at værket spilles uafbrudt.

I Halberstadt laver man altså musik beregnet for evigheden – næsten da. Hvis stykket som planlagt først slutter i 2640, vil mindst 25 generationer have ydet deres bidrag.

Stykkets varighed på 639 år refererer i øvrigt til en anden vigtig begivenhed i byens orgelhistorie. I 1361, altså 639 år før årtusindskiftet, fik Halberstadts domkirke sit første gotiske orgel.

”Vi brugte dette tidsrum som målestok, da vi omkring årtusindskiftet besluttede at lave ’ORGAN2/ASLSP’: 639 år tilbage i fortiden, 639 år ud i fremtiden,” siger Rainer Neugebauer.

Projektet er imidlertid truet af problemer her og nu: Væggene i den næsten 1000 år gamle klosterkirke er ved at smuldre væk, og folkene bag John-Cage-Orgel-Stiftung må hele tiden søge efter midler til dækning af udgifter forbundet med den daglige drift af bygningen, for eksempel betaling af el-regninger.

Alligevel er optimismen i Halberstadt så stor, at borgerne tror på en mere end 600 år lang fremtid – både for verden og for deres projekt.

Som avisen Süddeutsche Zeitung skriver:

”Mange mennesker mener, at verden befinder sig ved afgrundens rand, men i Halberstadt lader man sig ikke drive til vanvid.”