”Et sekunds lykke" er en rørende film om det fornedrede menneske, der rejser sig på trods

Den kinesiske instruktør Zhang Yimou har skabt en kærlig og diskret kritisk film om at finde vej i en ideologisk ørken

 Yi Zhang og Haocun Liu spiller de bærende roller som henholdsvis fange på flugt fra "opdragelseslejr" og en ung, forældreløs kvinde, der minder mere om hinanden, end de i begyndelse vil stå ved i Zhang Yimous rørende film ”Et sekunds lykke”.
Yi Zhang og Haocun Liu spiller de bærende roller som henholdsvis fange på flugt fra "opdragelseslejr" og en ung, forældreløs kvinde, der minder mere om hinanden, end de i begyndelse vil stå ved i Zhang Yimous rørende film ”Et sekunds lykke”. Stillfoto: Another World Entertainment

I billedmageren Zhang Yimous aktuelle film "Et sekunds lykke" spiller ørkenen en stor rolle. Det er den, menneskene færdes i. Her mødes de, her skilles de, og her transporteres de til destinationer, der både rummer en mulig lykke og en mulig fortabelse. I ørkenen sander ting til og forsvinder, mens andet opstår.

Det er den kinesiske ørken. Et goldt ideologisk landskab. Handlingen udspiller sig under formand Maos såkaldte ”kulturrevolution”, der bragte den eksisterende undertrykkelse til nye uanede højder med en grænseløs totalitarisme. I periferien af det umenneskelige system færdes to eksistenser: dels en fange på flugt fra en ”opdragelsesanstalt”, spillet af Yi Zhang. Hans mål med flugten er at komme til at se en af regimets ugerevyer på en filmstrimmel, hvori hans datter angiveligt optræder i propagandamaskinen. Dels en ganske ung forældreløs kvinde, spillet af Haocun Liu, der er ude efter filmstrimlen af celluloid af ganske andre grunde. Men de to er fælles om at være uønskede eller ligefrem ”skadelige elementer”.