Anders Laugesen: Enhver læsers problem er at finde tiden til at læse alt det, man gerne vil

Radiovært Anders Laugesen håber, at han bliver gammel nok til at nå at læse alle sine bøger

–
– . Foto: Leif Tuxen.

Jeg har læst hele mit liv, og jeg læser mange forskellige bøger. Mit arbejde kræver stor læseflid, for jeg vil gerne orientere mig om alt, der udkommer herhjemme på tros-området. Andre bøger læser jeg for at dykke ned i mine egne specialinteresser som ortodoks teologi og mødet mellem vestlig og østlig tænkning, men jeg læser også bøger som underholdning og uddannelse. Og derfor prøver jeg at stjæle tid til at læse så meget som muligt. Jeg tror, at enhver læsers problem er at finde tiden til at læse alt det, man gerne vil læse, så jeg læser overalt, jeg kan komme til det. Jeg foretrækker stadig den fysiske bog, men jeg må indrømme, at det også er praktisk at have min Kindle (e-bogslæser, red.), så man kan tage 50 bøger med sig i en flyvemaskine.

Det var også en skøn oplevelse for mig at opdage lydbogen, for sådan kan jeg nu også høre bøger, mens jeg bruger øjnene til andre ting.

Det er mest skønlitteratur, jeg hører, mens jeg især om aftenen søger ind i mit bibliotek for at dykke ned i alle de bøger, som jeg har gang i på samme tid. Jeg læser både på dansk, tysk, fransk og især engelsk. I øjeblikket er jeg for eksempel ved at læse den irske musiker Nóirín Ní Riains bog ”Theosony: Towards a Theology of Listening” om at lytte og tro, den buddhistiske bog ”The Joy of Living”, Rowans Williams ”Holy Living: The Christian Tradition for Today”, ”At svømme med hajer” om den engelske bankverden og en fransk bog om skønhedens teologi, mens jeg også nyder Maja Lisa Engelhardts bog ”Porten”, som er en stor visuel oplevelse.

Jeg tror ikke, at man behøver at læse en bog fra ende til anden for at få glæde af den. Og jeg skimmer også mange bøger, mens jeg for eksempel læser Bibelen eller Rumis digte tre linjer ad gangen, som jeg så kan gå og tænke over.

Jeg har tusindvis af bøger i mit hjem, og hvis man har 10.000 bøger, har man ikke læst dem alle. Men store biblioteker er også udtryk for længsler. Hver eneste bog er et udtryk for en længsel om at universet må åbne sig endnu mere.

Sådan er mit bibliotek også en slags univers, som jeg er ved at udforske, og det er en gave, når der falder en ny bog ned i mit skød. Det kan sommetider godt bekymre mig lidt, om vi tilhører den sidste generation, som tilegner os viden gennem bøger så massivt.

Selvfølgelig er mine børn læsende, men slet ikke i det omfang, som jeg havde håbet at give videre. Men jeg håber, at jeg bliver gammel og bliver ved med at kunne se, så der er virkelig mange bøger, som jeg stadig gerne vil læse.