Et vaskeægte juleeventyr: Torben har været H.C. Andersen 7000 gange

Det var tilfældigheder, der gjorde, at Torben Iversen endte i rollen som H.C. Andersen. Efter tre årtier glæder han sig stadig til at give den som hele Danmarks eventyrforfatter denne jul – for ligesom julen har eventyrene en særlig evne til at forbinde mennesker.

"Hele mit liv har bygget på tilfældigheder og lysten til at lege,” siger Torben Iversen, der for mere end 30 år siden endte i rollen som H.C. Andersen ved lidt af et tilfælde. Det blev en rolle, som banede vejen for resten af hans karriere.
"Hele mit liv har bygget på tilfældigheder og lysten til at lege,” siger Torben Iversen, der for mere end 30 år siden endte i rollen som H.C. Andersen ved lidt af et tilfælde. Det blev en rolle, som banede vejen for resten af hans karriere. . Foto: VisitOdense.

Nogle vil mene, at H.C. Andersen har været død og borte i 146 år. Men er man en barnlig sjæl fra Odense, vil man med al sandsynlighed have erfaret, at det bestemt ikke er tilfældet. Fra tid til anden sker det nemlig, at man kan få øje på en høj, sort hat, der bevæger sig gennem bybilledet. Og særligt i juletiden hersker der ingen tvivl om, at den verdensberømte digter og forfatter må være genopstået.

I modsætning til den folkekære eventyrforfatter er fynske Torben Iversen ikke alment kendt over hele landet. Til gengæld vil mange fynboer vide, at det netop er ham, der gemmer sig bag den H.C. Andersen, som man af og til kan møde rundt omkring på øen.

I 33 år har Torben Iversen nemlig indtaget rollen som H.C. Andersen på byens scener og været initiativtager til et væld af teater- og kulturtilbud i Odense, herunder teaterskoler og et berømt julemarked. Og igen i år vil man de første weekender i december kunne møde Torben Iversen forklædt som H.C. Andersen på Eventyrligt Julemarked i byens gamle H.C. Andersen-kvarter, hvor også Pigen med svovlstikkerne, Snedronningen med sit hof og andre kendte eventyrfigurer vil færdes på de toppede brosten.

En H.C. Andersen er født

Omtrent 7000 gange menes Torben Iversen at have iført sig sin høje hat og bundet den karakteristiske sløjfe om halsen. Men selvom Torben Iversen i dag har rundet 60 år, er han langtfra færdig med rollen som eventyrforfatteren.

Vejen til rollen som H.C. Andersen var for Torben Iversen hverken planlagt eller forudset. Godt nok delte han visse kendetegn med den forlængst afdøde forfatter: Også han var vokset op som søn af en vaskekone på Fyn. Også han havde i barndommen søgt tilflugt i dukketeatrets fantasiverden. Og også han havde prøvet lykken ved landets teaterskoler, men var nægtet optagelse. Alligevel var det uden større kendskab til sin forgænger, at Torben Iversen ved et tilfælde endte som hele Fyns H.C. Andersen.

I midten af 1980’erne var Torben Iversen studievært på den lokale tv-station, Kanal Fyn, for ”noget så profant som et bingoprogram”, som han siger.

Det var i den forbindelse, at han til Odenses 1000 års jubilæum i 1988 blev bedt om at finde på et indslag til fejringen og besluttede at instruere et teaterstykke foran H.C. Andersens hus.

Men bedst som stykket skulle til at gå i gang, måtte Torben Iversen konstatere, at hans hovedrolleindehaver ikke var dukket op. Og så var der jo ikke andet for end selv at agere stand-in.

”Jeg tog H.C. Andersen-kostumet på og kunne mærke: ’Så for søren! Der er noget her’,” mindes han.

Det var Torben Iversen ikke den eneste, der kunne mærke. En impresario havde overværet hans optræden og var overbevist:

”Hvis du bliver ved med at lave det dér, så vil du kunne leve af det,” lød beskeden.

Og underholdningskøbmanden tog ikke fejl. Siden har Torben Iversen nemlig levet af sit teatervirke, der først og fremmest er centreret om rollen som H.C. Andersen.

Den eventyrlige juletid

Teaterstykket foran H.C. Andersens hus blev startskuddet til H.C. Andersen Paraden – et skuespillerensemble bestående af fynske børn og unge, der med Torben Iversen i spidsen i mere end tre årtier, har vækket H.C. Andersens eventyrlige karakterer til live med optrædener i både ind- og udland året rundt.

Der skulle dog passere en rum tid, før Torben Iversen fik idéen til også at lade eventyret stå i centrum for juletiden.

I adskillige år havde han hvert år i december udskiftet H.C. Andersen-rollen med sit nissekostume og opført juleforestillinger i Odenses Rosengårdcentret. Det tiltrak så mange besøgende, at han mellem to forestillinger en dag i begyndelsen af 2000’erne måtte ud og trække noget luft. Dér fik han en indskydelse, hoppede ind i sin gamle Volvo og kørte mod H.C. Andersen-museet i den gamle bydel.

”Jeg tænkte, at på sådan en søndag i juletiden, hvor familierne har god tid sammen og skal være noget for hinanden, så måtte der have været mange besøgende. Men da jeg spurgte på museet, viste det sig, at der kun havde været syv besøgende – hvis man talte personalet med!”, fortæller Torben Iversen.

”Og så kom det som lynet fra en klar himmel: Nu skal vi lave en aktivitet i Odense, som gør, at familierne kan lave noget sammen, som har rod i en ægte hjertelighed, ægte kultur og ægte fællesskab.”

Snart kunne et nyt H.C. Andersen-inspireret julemarked byde velkommen for første gang. Og selvom det siden har skiftet navn til Eventyrligt Julemarked, fortsætter det med hvert år at tiltrække 60.000 besøgende.

”Jeg ved godt, at et julemarked går ud på, at man skal købe julevarer. Men vores handlede også om meget andet. Vi kunne mærke, at vi lavede en stemning af jul som i gamle dage, hvor eventyrene og H.C. Andersens ånd var til stede. Og det blev vi ret høje i hatten af,” siger Torben Iversen.

I årenes løb har Torben Iversen været initiativtager til både teaterskole og H.C. Andersen Paraden, hvor han sammen med børn og unge opfører stykker med udgangspunkt i H.C. Andersens eventyr, som her på et julemarked i Odense.
I årenes løb har Torben Iversen været initiativtager til både teaterskole og H.C. Andersen Paraden, hvor han sammen med børn og unge opfører stykker med udgangspunkt i H.C. Andersens eventyr, som her på et julemarked i Odense. Foto: Malene Nelting

En særlig betydning

Der skal ikke meget til, før Torben Iversen med sin dybe, karakteristiske fortællerstemme går i gang med at recitere nogle af de H.C. Andersen-eventyr, han sammen med 60 børn og unge vil fremføre denne jul.

Der er eksempelvis dét om snemanden, der forelsker sig i en kakkelovn, og dét om grantræet som først for sent opdager, at man må glæde sig over nuet.

”Jeg er nødt til at fortælle det, hvis man ikke allerede vidste det: H.C. Andersen er genial!”, udbryder Torben Iversen, da han gengiver eventyrenes budskaber. For de taler til publikum på tværs af alder og sociale skel. Og det er netop evnen til at samle folk og skabe eftertanke, som både eventyret og julen kan, mener Torben Iversen.

Julen havde også en særlig betydning for H.C. Andersen, og af samme årsag optræder den i flere af hans berømte eventyr.

”For H.C. Andersen var julen meget tvetydig,” forklarer Torben Iversen.

”Det blev eftertænksomhedens tid, hvor han satte sig ned og tænkte tilbage på, hvad der var sket i løbet af året, og den var både lykkelig og ulykkelig. For han havde ikke nogen familie, og derfor fik han aldrig lov at opleve julen på samme måde som børnefamilierne.”

Det ambivalente forhold til juletiden er på sin vis noget, Torben Iversen selv kan genkende. Hvert år har han så travlt med sine mange forestillinger i shoppingcentre, på plejehjem, til julemarked og på sygehuses børneafdelinger, at han selv er gået glip af meget julefejring med sine egne børn, da de var små.

”For mig er julen arbejde. Mine børn har aldrig haft en almindelig jul, for jeg har ikke været der. De måtte komme ud til mine optrædener, hvis de ville se mig i juletiden,” siger skuespilleren, der grundet det travle program i lokale medier har fået titlen som ”Mister Jul”.

Det ændrer dog ikke på, at julen har en helt speciel plads i hans hjerte. Og det har ikke forandret sig, selvom den byder på et tætpakket arbejdsprogram.

”Jeg kan godt lide at være mange steder og skabe julestemning med noget, der slet ikke er digitalt eller moderne, nemlig eventyr. Jeg glæder mig stadig, hver gang jeg skal optræde, for jeg holder enormt meget af, at man kan samles omkring julen på en hjertelig måde. Det, jeg laver, er jo ikke kunst. Alt, jeg laver, er bare en leg og folkelig kultur. Og hvis folkelig kultur kan brede sig på den måde, som det har gjort, så tror jeg, det er, fordi vi har fået fat i noget ægte.”