Facebook-generationen bliver eksistentialister

En ny eksistensorienteret bevægelse rører på sig. Vi er optagede af os selv, men i stigende grad også af eksistens i det hele taget, mener eksperter

Eksistentialister som Søren Kierkegaard er på vej frem igen på universiteterne, mener lektor i idehistorie på Aarhus Universitet Ole Morsing.
Eksistentialister som Søren Kierkegaard er på vej frem igen på universiteterne, mener lektor i idehistorie på Aarhus Universitet Ole Morsing.

Den norske forfatter Karl Ove Knausgård, der indtil nu har skrevet fem tykke bøger, der udelukkende handler om ham selv, er tidens store litterære navn. På universiteterne dykker de studerende i stigende grad ned i forfattere som Kierkegaard, Sartre, Camus, Kafka og Dostojevskij. Alt sammen eksempler på, at vi er ved at bevæge os ind i en eksistentialistisk tænkning igen.

LÆS OGSÅ: Facebook ødelægger ægte venskaber

Det mener lektor i idehistorie på Aarhus Universitet Ole Morsing, der for nylig udgav bogen Løgstrup og Sløk, fordi han mener, at diskussionerne mellem de to er interessante netop nu.

Der er nogle tænkere, som, hvad angår det eksistentielle, har ligget brak siden begyndelsen af 1970erne, og nu vender det hele så igen. Der er ved at komme en ny eksistensorienteret bevægelse, siger han.

Professor ved Søren Kierke-gaard Forskningscentret Niels Jørgen Cappelørn genkender billedet, og han har iagttaget, at den stigende interesse for eksistentialismen især kan spores hos gymnasieelever.

LÆS OGSÅ: Jesus er stor på Facebook

I nogle år har interessen for eksistens gået i retning af selvcentrering. Når verden bliver uoverskuelig, vender vi os ind imod os selv. Men selvoptagetheden må ikke stå alene, for den har ikke nogen etisk impuls i sig. Noget tyder så heldigvis på, at den har været en station på vejen til det, at vi begynder at interessere os for eksistens i det hele taget, siger Niels Jørgen Cappelørn.

Selvoptagethed er meget udadvendt. Jeg synes, jeg registrerer en ny indadvendthed, som blandt andet handler om eksistentialisme, men også om en religiøs interesse og erkendelse, siger han.