Faderrollens karikerede forvandling har sat sit aftryk på børnelitteraturen

Ny jubilæumsudgivelse markerer Alfons Åbergs 50-års fødselsdag og sætter streg under hans fortsatte berettigelse. Sammenlignet med den nyeste bog i billedbogsserie "Sallys far" bliver det tydeligt, hvordan faderrollen har ændret sig over et halvt århundrede

Det er milevidt mellem den pligtopfyldende faderskikkelse i Alfons Åberg og Sallys far, som sjældent evner at tage ansvar for sig selv og slet ikke for sin egen datter.
Det er milevidt mellem den pligtopfyldende faderskikkelse i Alfons Åberg og Sallys far, som sjældent evner at tage ansvar for sig selv og slet ikke for sin egen datter. Illustration: Thorbjørn Christoffersen

Alfons Åberg fylder 50 år her i august, og derfor har Gyldendal i en spritny jubilæumsudgivelse samlet fem historier om den gæve børnebogsfigur i ”Den store bog om Alfons Åberg”. Her finder man fem historier, som oprindeligt blev udvalgt af forfatteren Gunilla Bergström inden hendes død, og som viser Alfons Åberg i forskellige aldre.

Alfons Åberg bor alene med sin far, og det er faktisk interessant at se forskellen i opdragelsestilgangen dengang og nu, som den afspejler sig i en af tidens mest populære billedbogsserier, ”Sallys far”-bøgerne, hvis første bind udkom i 2015. De er ifølge forfatteren, Thomas Brunstrøm, skrevet som en direkte modvægt til Alfons Åbergs ”passive” far. Sammen med Thorbjørn Christoffersens illustrationer viser bøgerne en ”sjov, legesyg og moderne far, der naturligvis tager sin tørn i familien.”