Prøv avisen

Fællessang er i centrum ved Aarhus Festuge: "Sang synkroniserer vores kroppe og sjæle"

Fællessang og korkoncerter fylder i år ekstra meget i programmet for den kommende uges kulturfestival Aarhus Festuge. Allerede i 2016, hvor Rikke Øxner gennemførste sin første festuge som direktør, var fællessang dog populær, som man kan se ved denne OpenAir sangaften. – Foto: Martin Dam Kristensen

Med projektet ”Stemmer bygger bro” har Aarhus Festuge, der åbner i morgen, særligt fokus på det at synge sammen. Sang forløser både glæde og sorg, mener festugedirektør Rikke Øxner

Aarhus bryster sig af at være den by i Danmark, hvor der findes flest kor. Nu vil byen have endnu flere til at synge sammen.

Det sker, når der fra i morgen for 54. gang holdes Aarhus Festuge, en 10 dage lang kulturfestival, der hører til blandt Nordeuropas største. Scenekunst, musik, film, dans, idræt, gadegøgl og mad vil fylde gaderne, men i år vil især lydsiden af begivenheden skille sig ud.

”Festugens fornemste opgave er at få folk til at mødes om forskellige oplevelser. I mine to foregående år som festugedirektør har det været tydeligt, at der har været en særlig interesse for de arrangementer, hvor folk selv kan synge med. Derfor vil vi gerne gøre noget særligt for fællessangen i år,” siger Aarhus Festuges direktør Rikke Øxner.

Det særlige involverer blandt andet initiativet ”Stemmer bygger bro”, et to-årigt fællessangsprojekt støttet af Nordea-fonden. Under festugen indbyder ”Stemmer bygger bro” både til morgensang, fyraftenssang og flere end 30 korkoncerter rundt- omkring i byens rum, hvor det også er tilladt at synge med.

”Mange af os nøjes med at synge i badet og til jul, for der er ikke så mange steder, hvor vi umiddelbart kan gå hen og synge. Det prøver vi at skabe, og dermed får vi måske også prikket hul på nogle menneskelige følelser. Festugen er en fest, men sorrig og glæde de vandre som bekendt til hobe, og i år vil vi også bygge bro til de svære og komplekse følelser. Det er svært at synge uden at blive både rørt og berørt,” siger Rikke Øxner.

Hun tilføjer, at sang beviseligt er sundt for kroppen, men det vigtigste for hende er den oplevelse af fællesskab, som festugedeltagerne selv er med til at skabe ved at synge sammen.

”Det fælles opstår, fordi vi fysisk står tæt sammen og synger, men også fordi vi har en fælles reference til sangene,” siger Rikke Øxner.

Den reference bliver udvidet med en helt ny sang, ”Stille mirakler når mennesker mødes”, skrevet af Iben Krogsdal til en melodi af Niels Nørgaard, som vil blive sunget ved en stor del af de mange fællessangsarrangementer i den kommende uge. Håbet er, at den kan blive Aarhus Festuges særlige signatursang.

For domkantor Carsten Seyer-Hansen, der skal stå for at lede fællessangen ved blandt andet morgensang på Aarhus Rådhus og kulturhuset Dokk1, er det både glædeligt og oplagt, at Aarhus Festuge sætter fokus på det at synge sammen.

”Det har tit slået mig, hvor stærkt det er, når eksempelvis forskellige generationer mødes om at synge. Der sker det, at når vi synger sammen, så trækker vi vejret sammen. Sangen synkroniserer både vores kroppe og vores sjæle, det er faktisk ekstremt stærkt. At synge er den mest demokratiske måde, vi kan være sammen på, og derfor kan det også kun være en styrke for Aarhus Festuge at fokusere på fællessang,” siger han.

Festugen i Aarhus tæller flere end tusind arrangementer fordelt på over 100 forskellige scener og steder, og det skønnes, at op mod en halv million mennesker hvert år deltager i begivenheden. Et par hundrede af arrangementerne planlægges af Festugesekretariatet, de øvrige bliver skabt af andre aktører i byen. Der er hvert år et tema, i år er det for andet år i træk ”Bridging” – at bygge bro.

Stille mirakler når mennesker mødes!

En levende by der er større end lille

og former en verden med udsyn der vokser

af alt det vi tror på – fortællingens kilde.

Når bare vi mærker det synge: At her kan vi bo

så vandrer vi sammen på fremtidens lysende bro

Hænder der rækker og hænder der griber

og hænder der mødes og hænder der bygger

en verden med plads til at vove og falde

og dele de nære og daglige lykker.

Når hænderne rører hinanden, blir mennesker to,

så bærer vi dem, der skal bæres, på hændernes bro

Tusinde drømme der drømmes i byen

og fletter sig sammen i levende tanker

og bliver til stærkere tro på i morgen

og bliver til hjertet i byen der banker.

Hvis bare vi giver hinanden en drøm at bebo

så rejser vi sammen – vi rejser på drømmenes bro

Lukkede døre der åbner mod verden

og pludselig ser vi en fremmed og tør det:

Slå bro mellem alt det der skiller og stopper.

Vi ser på hinanden: Vi kan godt! Vi gør det!

Så kæmper vi sammen med kræfter der kommer af tro

og er der en afgrund – så bygger vi menneskebro

Nye og gamle der mødes i sange

og bliver et kor af utallige stemmer

der synger om livet, vi deler i grunden,

det pulsslag i byen vi hver dag fornemmer.

Når sprogene mødes i byen kan nye ting gro

så løfter vi livssangen sammen på stemmernes bro!