Prøv avisen

Familierelationer sat på spidsen

Katrine Marie Guldager. - Foto: Peter Kristensen.

Katrine Marie Guldager har udgivet en novellesamling om konflikter og dilemmaer i familien

Hvorfor har du skrevet bogen?

Jeg har skrevet "Nu er vi så her", fordi jeg synes, at hele det område med familierelationer er spændende. Det er især spændende, fordi familien har undergået så mange forandringer de sidste 30-40 år. Jeg har gerne villet spørge, hvor grænserne går i en familie: Hvor meget kan man egentlig tilllade sig, før familien falder fra hinanden? Der er dilemmaet mellem ens egen selvtilfredsstillelse og hensynet til de andre, og for kvinder er der ofte dilemmaet mellem ens ambitioner og ens ønske om at være mor med stort M. Det er dilemmaer mange af os kender, og derfor er det spændende at arbejde med som forfatter. Især fordi der ikke er nogen lette løsninger. I "Nu er vi så her" har jeg i 18 noveller sat tingene på spidsen og prøvet at skære igennem til det sted, hvor en relation bryder sammen eller omvendt: Hvor den netop begynder at kunne bære.

Hvilke bøger og forfattere læser du selv i øjeblikket?

Min novellesamling er skrevet i en meget minimalistisk stil, men indimellem har jeg også en indre maximalist, der vil ud. For tiden læser jeg mere fabulerende, muntre værker som "Verden ifølge Garp" af John Irving og "Nicolas Nickleby" af Charles Dickens.

Hvad betyder anmeldelser for dig?

Anmeldelser betyder meget, især hvis de er gode til at karakterisere og forstå bogens ærinde. Hvis en anmeldelse har godt fat i bogen, kan jeg godt finde på at læse den mange gange. Men hvis jeg ikke rigtig synes, den har fat i noget, tænker jeg gerne: "Og det har du jo lov til at mene" – og så glemmer jeg alt om den.

washuus@kristeligt-dagblad.dk