Familieværdier afløser forbrydelser

TV-DRAMA: Fra 1. januar og frem er der lagt op til et vaskeægte familiedrama, når serien om den på overfladen ganske almindelige familie Sommer ruller over skærmen

I familiedramaet "Sommer" spiller Jesper Langberg og Lisbeth Dahl ægteparret Christian og Sophia Sommer. Christian Sommer er læge, og det er, da han bliver alvorligt syg, at historien tager fart. –
I familiedramaet "Sommer" spiller Jesper Langberg og Lisbeth Dahl ægteparret Christian og Sophia Sommer. Christian Sommer er læge, og det er, da han bliver alvorligt syg, at historien tager fart. –. Foto: Agnete Schlichtkrull.

Kom indenfor i stuen og sæt jer ned. Her er masser af plads, siger Christian og Sophia Sommer alias Jesper Langberg og Lisbeth Dahl.

Den 65-årige læge Christian Sommer sidder i den røde øreklapstol i hjørnet, mens hans 61-årige kone har indtaget en mere ydmyg plads på en ganske almindelig stol ved siden af sin mand. Sådan er rollefordelingen i en klassisk familie i provinsen, og sådan skal det være. Eller hvad?

Den 1. januar klokken 20.00, når der er ryddet op og gjort rent oven på jul og nytår, blænder Danmarks Radio (DR) op for en ny dramaserie, "Sommer". Modsat dette års "Forbrydelsen" er der intet mord, der skal opklares. Til gengæld tager serien udgangspunkt i noget, de fleste kender til, familiedramaet.

Omkring en snes journalister og fotografer var i går til pressemøde i familien Sommers dagligstue for at høre nærmere om serien. Kort fortalt handler den om 38-årige Jakob Sommer, der er udsendt af Læger uden Grænser og bor i Malawi i Afrika med kæresten Mille og hendes teenagedatter Lærke. Hjemme i Danmark er Jakob savnet i den lægepraksis, som hans far, Christian Sommer, har drevet i mere end 30 år, og hvor hans storebror, 40-årige Adam Sommer, også arbejder. Selvom faderen ser Jakob som en ildsjæl, mener han også, at sønnens idealisme går for vidt.

Omkring Christians 65-års fødselsdag bliver han alvorligt syg, og herefter udspiller der sig en moderne familiesaga om den lille by over for den store verden, om forventninger over for idealisme. Kort sagt om rollerne mellem tre generationer og ikke mindst om forsøget på at bryde dem.

Familien Sommer, måske særligt ægteparret Christian og Sophia, lever som en kernefamilie, der samtidig er i opløsning, siger Ingolf Gabold, dramachef i DR.

De prøver at opretholde et sæt familieværdier, der i disse år er under kraftigt pres. Det tror jeg, mange danskere kan genkende, om end det måske udspiller sig på en helt anden måde end for familien Sommer, siger han.

Ud over Jesper Langberg og Lisbeth Dahl har "Sommer" Lars Ranthe på rollelisten som sønnen Jakob, Mikael Birkkjær spiller storebroderen Adam. Marie Louise Wille spiller Jakobs kæreste Mille, og Milles datter, Lærke, spilles af Cecilie Bøcker Rosling. Serien er på i alt 20 afsnit. De første 10 sendes fra 1. januar og ni søndage frem, mens de sidste afsnit ruller over skærmen i efteråret 2008.

duus@kristeligt-dagblad.dk