Prøv avisen

Farvel til farverne på landets museer

Forbuddet, der gælder fra den 1. september, omfatter alle matte glødepærer og alle glødepærer på 100w eller mere. Klare pærer udfases derefter over fire år. - Foto: colourbox.com

Museumsverdenen slår alarm over det nye forbud mod glødepærer. Lyskvaliteten bliver forfærdelig, og sparepærer kan skade malerier

"Lys, mere lys!". Sådan sagde farvelærens fader, Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832), efter sigende på sit dødsleje, og han ville måske have blandet sig i debatten i dag. For en ny lov lukker og slukker for salg af glødepærer sidst på måneden overalt i EU.

Det blev allerede vedtaget sidste år, og fra den 1. september kan man kun købe sparepærer og halogenpærer. Loven er blevet kaldt en sejr for miljøet, men ikke alle er glade. For man sparer ikke kun på strømmen, men også på lyskvaliteten, når man bruger sparepærer, og det er blandt andet fatalt for de europæiske museer, mener museumsdirektør Lars Kærulf Møller, der er ved at opbygge et nyt lysmuseum på Bornholms Kunstmuseum.

– En sparepære er reelt bare et sammenkrøllet lysstofrør, og det giver et langt dårligere lys end en klassisk glødepære, og jeg tror faktisk ikke, at man har gjort sig klart, hvor dårlig lyskvalitet man får ud af en sparepære, siger Lars Kærulf Møller.

Han støttes af Niels Borring, der er konservator på Statens Museum for Kunst:

– Statens Museum for Kunst er inden for de seneste år gået over til energibesparende og miljøvenlig belysning. Men vi benytter ikke sparepærer i udstillingssalene. I stedet har vi et blandingslys, hvor dagslys og lysstofrør bliver suppleret med halogenpærer i vores udstillingsområder, siger Niels Borring og bringer et andet problem ved sparepærer på banen. Ligesom dagslys og lysstofrør udsender sparepærer UV-lys, der kan skade malerier.

Statens Museum for Kunst tager derfor de nødvendige forbehold både omkring lamper og vinduesglas.

Men god kunst skal have god belysning, mener Lars Kærulf Møller, der ikke mener, at UV-filtre fjerner problemet:

– På den måde beskytter man jo bare malerierne mod det dårlige lys. Og hovedproblemet er kvaliteten af lyset.

– Det er selvfølgelig noget energimæssigt fråds at bruge glødepærer, men man bliver nødt til at afveje, hvilken kvalitet kan får ved at bruge sparepærer. For farver er jo noget man kun kan se i kraft af det lys, vi sender mod dem, siger museumsdirektør Lars Kærulf Møller.

Forbuddet mod glødepærer møder også modstand fra en anden af landets førende eksperter inden for lyskilder, cand.arch. Asger B. Christiansen.

– Forbuddet mod glødepærer er en typisk embedsmandsbeslutning, der overhovedet ikke bunder i videnskaben. Vores øjne er bygget til dagslys, hvor vi kan se 1200 forskellige farver. Og vi kan se lige så mange farver fra en glødepære, men vi kan faktisk kun se ni forskellige farver i lyset fra en sparepære, og man kan faktisk heller ikke se lige så skarpt i lyset fra en sparepære, siger Asger B. Christiansen, der i stedet anbefaler halogenlamper:

- Sparepærer giver et elendigt lys. Lyset fra en sparepære stammer nemlig fra kviksølvmolekyler, der eksploderer. Det er derfor, at man kun kan se ni forskellige farvenuancer. Og det kan man måske også godt nøjes med i kælderen og i garagen, men ikke i stuen. Og det giver jo også en fattigere oplevelse, når man tager på museum, siger Asger B. Christiansen.

Forbuddet, der gælder fra den 1. september, omfatter alle matte glødepærer og alle glødepærer på 100w eller mere. Klare pærer udfases derefter over fire år.

kultur@kristeligt-dagblad.dk