Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Feltpræst: Kultur er arv, ikke et tilbud

Der er ikke længere noget provokerende i at male en mand, der sidder på et lokum og tørrer sig bagi med en bibel, erklærer tidligere feltpræst Thomas Østergaard Aallmann. Han ønsker, at danske kunstnere vil levere færre åndløse provokationer og flere hyldester til nationens tapre sønner. -- Foto: Leif Tuxen.

Med bogen "Løvehjerter" vil feltpræst Thomas Østergaard Aalmann markere sit ønske om en tak til de danske soldater i Afghanistan

Hvad er din største kultur- oplevelse?

– I 1988 drak jeg en kop kaffe på restaurant Windows on the World, som lå øverst på World Trade Centers nordligste tårn. Med tilbagevirkende kraft slår det baptisteriet i Firenze, for i mine øjne svarer det til at bade i kejser Caracallas termer i Rom eller at have læst en avis i antikkens biblioteker i Alexandria.

Hvad er din seneste store læseoplevelse?

– Jeg har lige læst "Anders Lassen – Sømand og soldat", som er en samling beretninger, der er indsamlet af hans mor. Han var en ung dansk mand, der sejlede med Mærsk, men som efter 9. april 1940 meldte sig til det engelske forsvar. Bogen handler om de operationer, han var med i, og at læse om hans mod og fædrelandskærlighed er meget bevægende. Selv måden han dør på, er som et eventyr. Han angriber ene mand tre tyske maskingeværreder, ordner to af dem og får den tredje til at overgive sig. Da han som ægte gentleman derefter sænker sit gevær, skyder de ham.

Hvilken bog har gjort størst indtryk på dig nogensinde?

– Det er Shakespeares "Macbeth". Det er min sorte diamant. Den afslører, at der er en orden i verden, og den orden viser sig særligt, når man famler i kaos. Skuespillet er Shakespeares kommentar til Machiavellis "Fyrsten". Og hans pointe er, at hvis man putter Machiavellis idealer ind i virkelighedens verden, så ender det med en tragedie. At hvis mennesket kun følger sine egne usle ambitioner, så ender man med at dø ensom i en mørk borg til sidst.

Hvad vil du anbefale fra kulturudbuddet i Danmark lige nu?

– Der vil jeg anbefale Thurøs lille lokalhistoriske arkiv, hvor vi i år fejrer 200-året for øens selveje. I 1810 fik Thurøs bønder lov til at købe deres egen jord af godsejeren Neergaard, der havde købt øen kort forinden. Frihed og at have egen jord under foden er en stolt ting, som man bør fejre.

Hvad betyder kultur for dig?

– I mine øjne er det ikke det, der gavner os, men det, der kræves af os. Kultur er ikke kulturelle tilbud. Det er alt det, du har fået i arv, før du selv valgte det. Det er ånden i dit hjem, sproget, sangene, fortællingerne og historien. Kort sagt er kultur ikke kunst på væggen. Kultur er det, at der stadig er nogen, der maler.

Er der områder af kulturlivet, som efter din opfattelse fortjener mere opmærksomhed?

– Vores sange fra før det moderne gennembrud. Hele den sangskat, som skolen er holdt op med at synge. Det er vores gamle folkeviser. Alt det, som vores slægt har sunget gennem tiden. Den engelske filosof Gilbert Chesterton sagde engang noget i retning af, at traditionen er det største demokrati, man kan forestille sig, for det tager de dødes stemme med. Og det er jeg meget enig i. Man skal give de døde en røst. Nogle gange ved de, der levede før os selv, mere om livet og verden end en selv. Også selvom de ikke havde internet.

Er der aspekter af kulturlivet, som ikke siger dig noget?

– Jeg har svært ved at forstå den kunst, hvis eneste ideal er at udstille, hvor latterligt de synes, deres eget hjem er. Der er ikke længere noget provokerende i at male en mand, der sidder på et lokum og tørrer sig bagi med en bibel. Det er kunst uden ånd, som er politisk, og som handler om at nedgøre og håne i stedet for at svinge med lysets banner for vores land, tro og historie. Der er unge danske mænd, der dør ved frontlinjen, og jeg savner den kunst, der er en lille, men ærligt ment tak for den indsats, de unge soldater gør. Bare et enkelt penselstrøg kan man vel godt ofre?

revsbech@kristeligt-dagblad.dk