Fem centrale værker i Louisianas aktuelle udstilling om Afrika

Museumsinspektør Kjeld Kjeldsen udpeger fem værker, der hver især udgør et væsentligt aspekt af den nyåbnede udstilling "Afrika - arkitektur, kultur og identitet" på kunstmuseet Louisiana i Nordsjælland

Museumsinspektør Kjeld Kjeldsen fremhæver blandt andet værket "Louisiana Canopy", som et af de mest centrale på kunstmuseet Louisianas aktuelle udstilling "Afrika - arkitektur, kultur og identitet".
Museumsinspektør Kjeld Kjeldsen fremhæver blandt andet værket "Louisiana Canopy", som et af de mest centrale på kunstmuseet Louisianas aktuelle udstilling "Afrika - arkitektur, kultur og identitet". . Foto: Louisiana.

Hvad ved vi egentlig om Afrika? 

Det spørgsmål stiller kunstmuseet Louisiana i Humlebæk i Nordsjælland sine gæster med den nyåbnede udstilling "Afrika - arkitektur, kultur og identitet". I den vestlige verden er Afrika blevet synonym med safari og solnedgange, fattigdom og fejlslagne bistandkroner.

Men Afrika er mere end ebola, krig, korruption, stor natur og vilde dyr. I en stor anlagt udstilling forsøger museet at gøre op med de stereotype forestillinger ved at vise arkitektur og samtidskunst fra det store kontinent i syd. Her guider en af udstillingens to kuratorer, museumsinspektør Kjeld Kjeldsen, til fem af udstillingens mest centrale værker.

1. ”Dordabis Community Spine” (Hegnet i Dordabis), Droomer og Christensen, Nambia 2014
Ses i museumshaven. Hegnet har en symbolsk betydning, som er væsentlig i forståelsen af det afrikanske kontinent. Det adskiller og forener. Markerer ydre og indre grænser. 

4. ”Projet pour le Kinshasa du troisième millenaire” (Projekt Kinshasa i det tredje årtusinde), Bodys Isek Kingelez, Den Demokratiske Republik Congo, 1997 
Ses i det tematiske afsnit ”At bygge fremtider”. I sølvpapir, pap og plastic har kunstneren bygget en model, der reflekterer utopiske idéer om den afrikanske metropol. Flere kunstnere på kontinentet arbejder med at udtrykke de forestillede fremtider for Afrika. Det sker i en sådan grad, at man er begyndt at kalde denne kunstneriske tendens afrofuturisme.

TV: Se Louisianas video om udstillingen her