Fem korte vandrerruter fører de besøgende rundt i Stenshuvuds nationalpark

klipper, strand og gode udsigtspunkter, det er, hvad man ser, når man besøger Stenshuvuds nationalpark i Skåne

Der er ikke ligefrem tale om bjergbestigning. Men man kan nu sagtens få pulsen op på de stejle stier til de gode udsigtspunkter i Stenshuvuds nationalpark.
Der er ikke ligefrem tale om bjergbestigning. Men man kan nu sagtens få pulsen op på de stejle stier til de gode udsigtspunkter i Stenshuvuds nationalpark.

Kysten mellem Kivik og Simrishamn gemmer på mere end sandstrande og hyggelige småbyer. Umiddelbart sydøst for Kivik finder man nemlig et fascinerende naturområde i skikkelse af Stenshuvuds nationalpark, der byder på fornemme udsigtspunkter, mangfoldig natur og velafmærkede vandreruter.

Nationalparken er ikke særligt stor, men det beskyttede areal rummer alt fra barsk klippekyst til hvide sandstrande samt skov, hede, mose og eng.

Der er fem kortere vandreruter med hver sin farvekode, som nemt kan kombineres, så man kan tilbringe alt fra et par timer til en hel dag med udforskning af området.

Stenshuvud er navnet på det 97 meter høje ”bjerg”, som har lagt navn til nationalparken. Og selvom 97 meter ikke lyder himmelhøjt, så kan man sagtens få pulsen op på de stejle stier mod udsigtspunkterne på toppen.

Her skal man vælge den røde rute op gennem bøgeskoven, og belønningen for anstrengelserne er en forrygende udsigt over havet.

Klipper og strand

Den gule rute, der er længere og mere krævende, fører blandt andet langs klippekysten ud forbi Stenshuvuds Fyr, mens den korte og handicapvenlige blå rute fører ned til sandstranden, som er en af områdets bedste.

Udgangspunktet for de velafmærkede vandreruter er parkeringspladsen ved nationalparkens hovedindgang, hvor der er toiletter, picnicplads og Naturum med en udstilling om nationalparkens dyr, planter og geologi. Her kan man blandt andet blive klogere på hasselmusen, der er udnævnt til nationalparkens symbol.

Følger man skiltene fra hovedvejen syd for Kivik kommer man til nationalparkens hovedindgang. Parkerer man ved Kiviks Musteri er man desuden i gåafstand af nationalparkens nordlige indgang ved Hällevik, hvor man kan koble sig på den gule rute.