Fem stjerner: Monumental roman udfolder livet på Cheminova i 1950’erne

Kim Blæsbjerg har skrevet en monumental roman om livet på og omkring kemikaliefabrikken Cheminova

Gennem dialog, nøje disponerede beskrivelser af omgivelserne og vekslende adgang til de udvalgte hovedpersoners tankestrømme i Kim Blæsbjergs nye roman "De bedste familier" skabes et stort udfoldet billede af livet på og omkring Cheminova i 1950’erne.
Gennem dialog, nøje disponerede beskrivelser af omgivelserne og vekslende adgang til de udvalgte hovedpersoners tankestrømme i Kim Blæsbjergs nye roman "De bedste familier" skabes et stort udfoldet billede af livet på og omkring Cheminova i 1950’erne. . Foto: Liv Høybye.

”Hold ud, ti stille, bliv ved.” Ordene er sakset fra Kim Blæsbjergs store nye roman ”De bedste familier”. De afspejler den hårdføre vestjyske mentalitet, som man møder i hans beretning om to børnefamilier i 1950’ernes Lemvig.

De to familier har meget forskellige livsvilkår. Samtidig er de tæt forbundne og gensidigt afhængige af hinanden. Jørn er ledende ingeniør på kemikaliefabrikken Cheminova og derfor en af lokalsamfundets spidser. Han er gift med Karin, der drømmer om at uddanne sig til skolelærer.

Det andet ægtepar i handlingsforløbet, Niels og Margrethe, er omvendt solidt placeret i arbejderklassen. Niels er arbejdsmand på Cheminova og bijobber hos en landmand. Margrethe er ansat på byens vaskeri og står derudover for de mange opgaver i hjemmet. De knokler hårdt for deres løn.

Karin og Margrethe udvikler efterhånden et nært venskab, der går på tværs af de markante klasseskel. Det er ikke let. Dels fordi deres relation er ukonventionel. Dels fordi det fysiske arbejdsmiljø på Cheminova i længden bliver en voldsom belastning for Niels’ helbred og derfor også en udfordring for kvindernes forhold til hinanden.

Og netop fremstillingen af arbejdsforholdene på Cheminova er et bærende element i det fortalte forløb. I efterordet forklarer Kim Blæsbjerg, at ”alle scener på Cheminova bygger på virkelige hændelser”. Man får da også i løbet af romanen et klart indtryk af de mange uhyggelige skadevirkninger på dyr, planter og mennesker, som fremstillingen af de giftige produkter fik. Det er naturligvis uacceptabelt, at man på Cheminova udsatte sine medarbejdere og det omgivende miljø for jævnlige udslip af for eksempel kviksølv fra fabriksanlæggene. Det er tydeligt for enhver, som læser romanen i sin helhed, at Kim Blæsbjerg ønsker at genrejse debatten om den sag og fremkalde en refleksion over det sørgelige historiske forløb.

Når romanen er en stor læseoplevelse, skyldes det imidlertid ikke blot det kritiske perspektiv på fortidens hændelser, som ingen med fornuften i behold kan være uenig med i dag. Det, der løfter romanen, er Kim Blæsbjergs evne til at skabe en levende og medrivende fortælling om et lille antal mennesker, der på vidt forskellig vis og med vekslende grader af empati kæmper for at skabe mening i deres eget og deres nærmestes liv. Og det er bestemt ikke enkelt for dem at få kærlighed, økonomi og sundhed til at gå op i en højere enhed. Særligt skildringen af kvinderne tiltrækker sig opmærksomhed. Der er stor dybde og nuancerigdom i portrætterne af Karin og Margrethe.

Romanen er elegant og meget overbevisende struktureret. De enkelte kapitler følger skiftevis de to familiers medlemmer, og disse to spor i det fortalte forløb flettes løbende sammen på kryds og tværs. Langsomt, men sikkert udfoldes historien om Karins kamp for at vinde selvstændighed samt Niels’ og Margrethes forsøg på at få del i bare lidt af de velstandsgoder, som tiden efterhånden præges af.

Værket er skrevet i en klassisk anlagt fortællestil. Gennem dialog, nøje disponerede beskrivelser af omgivelserne og vekslende adgang til de udvalgte hovedpersoners tankestrømme skabes et stort udfoldet billede af livet på og omkring Cheminova i 1950’erne. På et overordnet plan gælder det konfrontationen mellem en entreprenant kapitalisme, der ikke vil ofre de nødvendige midler for at sikre medarbejdernes sundhed, og den førnævnte vestjyske mentalitet, hvor man firkantet sagt holder sin mund og arbejder sig igennem smerterne. Også når de er fremkaldt af giftig kemi. Samlet set er der tale om en velskrevet og imponerende roman.

Kim Blæsbjerg: De bedste familier. 568 sider. 329,95 kroner. Gutkind