Festival om det at blive gammel

Samtaler, film og musik på Gammel-festivalen Det Sidste Stik

Gammelfestivalens logo tegnet af Hanne Svennevig. Det pryder desuden forsiden af Gammelbogen. -
Gammelfestivalens logo tegnet af Hanne Svennevig. Det pryder desuden forsiden af Gammelbogen. -. Foto: Hanne Svennevig.

"Det er aldrig for sent at blive gammel" skriver forlægger Michael Svennevig i invitationen til en festival, der fra i dag og frem til søndag løber af stablen på Vesterbro i København. Festivalen har fået titlen Gammelfestivalen Det Sidste Stik og handler overordnet om at være i live og på vej – og så pludselig ikke længere at være det.

Syv arrangementer fordelt over fem dage tager livtag med det at blive gammel. Det hele åbner på Teatret ved Sorte Hest i aften, hvor der er samtaler mellem forfatterne Kirsten Thorup og Anne Marie Ejrnæs og skuespilleren Jesper Klein. De kommende dage bliver der blandt andet fortalt livshistorier af fem gamle mennesker i Plejecentret Plejebos erindringscenter og holdt højskoleaften om det at blive gammel i andre kulturer.

Et kirkeligt arrangement har også sneget sig ind i festivalprogrammet. I Apostelkirken tilbydes en meditativ rejse med musik, ord og stilhed under titlen "Mementi Mori". "Rejsen" er ment som en hjælp til at opsøge det fortrængte, eksempelvis døden, før den opsøger os.

I weekenden kan man i Biografen Vester Vov Vov møde skuespilleren Anne Marie Helger og se filmatiseringen af hendes Herman Bang-forestilling "Irene Holm". Festivalen slutter, hvor den begynder, på Teatret ved Sorte Hest, hvor der er samtaler mellem blandt andre forfatteren Hanne Marie Svendsen og tidligere overrabbiner Bent Melchior og en teaterforestilling med monologer af forfatterne Trisse Gejl, Thomas Lagermand Lundme, Michael Svennevig og Jens Blendstrup.

Samtidig med Det Sidste Stik udgives "Gammelbogen", der indeholder tekster af 24 forfattere, digtere, skuespillere og, som det hedder, ganske almindelige mennesker, som måske slet ikke er så almindelige, når det kommer til stykket.

washuus@kristeligt-dagblad.dk