Festivaler om litteratur pibler frem over hele Danmark

Statens Kunstfond støtter over dobbelt så mange litteraturfestivaler som for to år siden

I 2017 blev der tildelt økonomisk støtte til 30 festivaler med litterært indhold. Billedet er fra litteraturfestivalen "Ordkraft".
I 2017 blev der tildelt økonomisk støtte til 30 festivaler med litterært indhold. Billedet er fra litteraturfestivalen "Ordkraft". Foto: Hennin Bagger.

Der er stor appetit på at være sammen om litteratur i Danmark for tiden. Det siger Jens Smærup Sørensen, der, foruden selv at være forfatter, også er formand for Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Litteratur.

Hans konklusion beror på det faktum, at udvalget i første halvår af 2018 har givet tilsagn om støtte til 20 små og store litteraturfestivaler. I hele 2016 fik 17 festivaler støtte, og da der erfaringsmæssigt er lige stor søgning forår og efterår, bliver antallet i år formentligt mere end dobbelt så stort. I 2017 blev der tildelt økonomisk støtte til 30 festivaler med litterært indhold.

”I en tid, hvor nye medier og teknologier forandrer vores hverdag, kan det se ud til, at det for stadig flere mennesker bliver tydeligt, at vi har brug for refleksionsrum og langsomhed. Og hvad egner sig bedre dertil end netop litteraturen?”, siger Jens Smærup Sørensen og fortsætter:

”Litteraturfestivaler er uden tvivl et udtryk for, at vi gerne vil dele de refleksionsrum og magiske verdener, som litteraturen åbner i os, med hinanden.”

Projektstøtteudvalget for Litteratur har årligt 18,9 millioner kroner at dele ud af. I 2016 gik knap 2,2 millioner kroner til kategorien af arrangementer, der dækker festivaler, men også oplæsninger og lignende. I første halvår af 2018 er der allerede brugt næsten 2 millioner kroner af den pulje. Det betyder, at udvalget i takt med det stigende antal ansøgninger fra festivaler vælger at bruge en større del af deres samlede årlige pulje på den form for litterære arrangementer.