Prøv avisen

Festivaler soler sig i succes

Sommerens musikfestivaler og markeder har nydt godt af varmen. Middelaldermarkedet ved Salling, Bispens Marked, der begyndte i går, skal dog ifølge vejrudsigten slås med skyer i ugens løb. -- Foto: Brian Amtoft.

Vejret har været med mange af de danske musikfestivaler og kræmmermarkeder i år. Flere arrangører melder endda om publikumsrekorder

De bornholmske vejrudsigter blev fulgt med spænding på "Solskinsøen" Bornholm i fredags, hvor klippeøens største årlige koncert "Hammershus Fairtrade Concert" blev afholdt for sjette år i træk.

For skybrud og 15 millimeter regn var længe den nedslående besked fra DMI, så arrangørerne var en overgang bange for, at støttekoncerten til fordel for Afrika ville miste tilskuere. Men det blev kun børnenes festivalballoner, der bulrede til bassen fra den store scene. For det frygtede tordenskrald udeblev, mens festivalgæsterne til gengæld strømmede til under sommersolen.

I sidste uge fortalte festivaldirektør Morten Ledskov til Kristeligt Dagblad, at han regnede med omkring 8500 gæster i år. Men over 10.000 købte billet til årets Hammershus-koncert. Det er over 2000 flere end sidste år og en ny publikumsrekord for den nordbornholmske støttekoncert.

"Dagen kunne ikke være forløbet bedre, og jeg oplevede højt humør hos publikum og vores gæstende bands. Og så er det en fornøjelse at opleve, hvordan begivenheden bare vokser år for år. Jo flere besøgende, jo bedre kan vi nå vores mål om at sætte fokus på og hjælpe til i Afrika," sagde den tilfredse festivaldirektør til P4 Bornholm efter koncerterne med blandt andre Sanne Salomonsen og Dizzy Mizz Lizzy.

Og den bornholmske musikfestival er ikke alene om at have fat i det danske festivalpublikum i år. Efter et par magre år kunne Roskilde Festival tidligere på sommeren melde om alt udsolgt. Samme toner lyder fra Grøn Koncert, der i år kunne tangere sin egen publikumsrekord fra 2008 med intet mindre end 187.000 betalende gæster.

Flere andre musikfestivaler oplever samme succes, ligesom mange af landets markeder melder om et mylder som aldrig før. Med omkring 250.000 besøgende fra torsdag til lørdag ved midnat satte Vorbasse Hestemarked vest for Vejle for eksempel også publikumsrekord i weekenden.

Og sommerens markeder og musikfestivaler er langt fra overstået. I går slog Spøttrup Borg for eksempel portene op for Bispens Marked, der er et af landets største middelaldermarkeder.

Museumsleder på Museum Salling, Thomas Høvsgaard, er medarrangør. Og han erkender, at vejret er vigtigt for sådanne sommeraktiviteter.

"Det er meget vejrafhængigt, når det hele foregår udenfor. Sidste år havde vi et par dage med dårligt vejr. Det betød omkring 1000 færre gæster. Men selvom vejrudsigter lover skyer, har vi jo også lov at håbe på, at de holder tæt."

ohrstrom@kristeligt-dagblad.dk