Filosof: Jeg læste ordbogen fra ende til anden

Tidligere formand for Det Etiske Råd Jacob Birkler udgiver en samling af aforismer – et kortfattet udtryk for en tanke. Bogen fandt sin form gennem en systematisk læsning af Den Danske Ordbog

Foto: Robert Attermann/Ritzau Scanpix.
Foto: Robert Attermann/Ritzau Scanpix.

Hvornår og hvordan fik du idéen til at skrive bogen?

Jeg begyndte konkret på arbejdet med bogen i februar 2019. Gennem mange år har jeg skrevet over 20 debat- og fagbøger, så med denne bog gik jeg ind i en helt anden genre. Det var lidt af et vovestykke. Dog har jeg skrevet aforismer helt tilbage fra min studietid, og jeg har altid været meget optaget af sprog, leg med ord, begreber og den måde, de griber i praksis. Jeg tænkte, det kunne være spændende at gøre det mere systematisk, og hvad var så bedre end at gøre det gennem Den Danske Ordbog i seks bind? Filosoffer får ofte skudt i skoene, at filosofi let bliver abstrakt, fraværende og udsvævende. I stedet for at tage fremmedordbogen, så greb jeg Den Danske Ordbog, som jeg gik igennem fra ende til anden. Sammen med min baggrund, mit liv, min erfaring og alt det, jeg har læst og lavet, var ordbøgerne med til at forme disse aforismer.

På hvilken måde er bogen blevet anderledes end den, som du forestillede dig at skrive?

I starten havde jeg svært ved at finde en ramme at skrive inden for. I første omgang skrev jeg bare til mig selv og lod det være noget, jeg lavede ved siden af mit arbejde. Dernæst havde jeg heller ikke forestillet mig, at Per Stig Møller var så hurtig til både at sige ja til at skrive et forord og til at levere et forord efter få dage, som var så formfuldendt, som det endte med at blive. Til sidst blev bogen anderledes på den måde, at jeg i mit arbejde gennemgik hele ordbogen og skrev langt over tusinde aforismer. Udvælgelsesprocessen var ikke helt let. Derfor blev den også noget kortere end udgangspunktet.

Hvilken bog har inspireret dig mest i arbejdet med denne bog?

Som udgangspunkt er det jo Den Danske Ordbog. Men jeg har også taget udgangspunkt i mit fag gennem 25 år, som jo er filosofien. Her har jeg læst mange andre filosoffers aforismer og ladet mig inspirere. Lige fra Francois de La Rochefoucauld til Kierkegaard, Kafka og Nietzsche. Kierkegaard har også inspireret på anden vis, da bogen gengiver et symbol, som er en cirkel med en prik i midten. I Det Etiske Råd sad jeg med Kierkegaard-forsker Niels Jørgen Cappelørn, som var ved at færdiggøre udgivelsen af Kierkegaards skrifter. Han var nået til Kierkegaards løse papirer, og her lå et lille iturevet stykke papir, hvor Kierkegaard havde skrevet på latin: ”Gud er en kugle, hvis centrum er allesteds, hvis periferi er intetsteds”. Som noget ganske sjældent havde han også tegnet cirklen, som er et billede, der går igen i hele filosofihistorien, og som jeg så også bruger i min bog.

I ”Bag om bogen” stiller vi en aktuel forfatter tre faste spørgsmål om vedkommendes nye bog.