Fire bøger af... Nobelprisvinder Annie Ernaux

Fire bøger af... Nobelprisvinder Annie Ernaux
Foto: Francesca Mantovani-Editions Gallimard/Reuters/Ritzau Scanpix.

Skammen. Oversat af Birte Dahlgren og Lilian Munk Rösing. 120 sider. 199,95 kroner. Gads forlag. 

Foto: Gads Forlag

Annie Ernaux er 12 år, da hun overværer, at hendes far forsøger at slå hendes mor ihjel. Faderen falder kort efter til ro, og familien lever videre. Et halvt århundrede senere undersøger den voksne forfatter, hvad der præcis skete den dag, og hvordan familien kunne eksistere herefter.

En skildring af forfatterens egen skam og bestræbelser på at undslippe de konventioner, hun er vokset op med, og i stedet følge sin længsel efter et andet liv end sine forældres.

Hændelsen. Oversat af: Niels Lyngsø. 112 sider. 149,95 kroner. Gads forlag. 

Foto: Gads forlag

Som 23-årig noterer Annie Ernaux følgende i sin notesbog: ”Jeg er gravid. Det er et mareridt.” Året er 1963, og abort er forbudt. Fyrre år senere dykker Annie Ernaux ned i dagbøger og minder fra tiden omkring den illegale abort, hun fik foretaget. 

En rystende fortælling om en abort og en udforskning af forholdet mellem krop, køn og klasse. 

Pigen fra '58. Oversat af Birte Dahlgreen og Lilian Munk Rösing. 172 sider. 229,00 kroner. Forlaget Etcetera.

Foto: Forlaget Etcetera

Romanen tager udgangspunkt i sommeren 1958, hvor den purunge Annie D for første gang er sammen med en mand. En oplevelse, der udløser en bølge af ulykkelig forelskelse, skam og bulimi.  

Siden bliver hun en berømt forfatter og skriver bøger med udgangspunkt i sit eget liv, bare aldrig om denne sommer. Ikke før nu, 60 år efter, hvor hun prøver at genskabe den unge pige, hun var.

Min far og Kvinden. Oversat af Hans Peter Lund. 170 sider. 229,00 kroner. Forlaget Etcetera. 

Foto: Forlaget Etcetera

En samling af to af hovedværkerne i Ernauxs  forfatterskab. I "Min far" tegner hun et portræt af sin far, der forsigtigt, næsten modvilligt, beundrede sin datter for alt det, hun opnåede, mens hun fjernede sig uendelig langt fra alt, hvad han kendte.

"Kvinden" er et billede af forholdet mellem en mor og en datter. Et forsøg på at indfange moderen som det individ, hun var, og den kvinde, der levede uafhængigt af datterens blik.