Prøv avisen

Flere bøger og film handler om klimaet

Isbjerg Koldeway Grønlands National Park Nordøst Grønland September 2013 Foto: Martin N. Johansen/ Denmark

Smeltende isbjerge, oversvømmelser, kaos og ødelæggelse er scenarier i underholdningsbranchen

Naturens hævn på menneskeheden for dens CO2-udledning og deraf følgende opvarmning af klodens temperaturer vil være nådesløs, når den slippes løs. Og det bliver den i stigende grad i film og bøger, der har den globale opvarmning som omdrejningspunkt.

Man kan faktisk tale om et motiv i populærkulturen og en ny genre kaldet cli-fi, eller klimafiktion, efter de engelske ord climate og fiction. Det mener kulturforsker Gregers Andersen, som netop har forsvaret sin ph.d.-afhandling om klimaet i kulturen ved Københavns Universitet.

Den globale opvarmning er mere end forskning og naturvidenskab. Den er i høj grad også et kulturelt fænomen, der i stigende grad sætter sig dybe spor i de film, vi ser, og i de bøger, vi læser, siger Gregers Andersen.

LÆS OGSÅ: Anderledes dommedagsroman

Han har analyseret over 40 forskellige romaner, noveller og film produceret mellem 1977 og 2014, og som alle på en eller anden måde forholder sig til den menneskeskabte globale opvarmning.

Den første såkaldte klimafiktion er den amerikanske forfatter Arthur Herzogs thriller Heat fra 1977, der 10 år efter blev suppleret af den australske forfatter George Turners roman The Sea and Summer, der fremstiller en oversvømmet verden. Samme år kom en klimarapport, der nogle år efter førte til etableringen af FNs Klimapanel, som netop har præsenteret sin seneste rapport med advarsler om øget risiko for konflikt, hungersnød, oversvømmelser og flygtningekriser som følge af den globale opvarmning.

Fra 2000 blev der sat ekstra skub i klimadebatten og dermed også i produktionen af fiktioner, eksempelvis med undergangsfilmen The Day After Tomorrow fra 2004 om en ny istid.

Hidtil har klimafiktionen været en smule klichepræget med grov persontegning og skematisk indhold, men genren kan bidrage med meget, mener Gregers Andersen:

Klimafiktion kan på en anden og bedre måde end tørre tal få os til at føle og forstå de forandringer, der er på vej. De film og bøger giver os et billede af, hvordan livet og samfundet måske kan se ud, hvis klimaet ændrer vores verden radikalt.

En dansk roman om den globale opvarmning er på vej fra forfatteren Charlotte Weitze. Den kombinerer eventyrelementer og virkelighed.

Vi står med et omfattende og altomfattende problem. Jeg vil gerne bringe problemet tæt ind på kroppen. Bogen vil handle om, hvor svært det er at gå op i klimaet, og selvom man gør alt det rigtige, løber man hovedet mod en mur, siger hun.