Flere benytter bibliotekerne

Aldrig har der været så mange besøgende, arrangementer og udlån af e-bøger på folkebibliotekerne som i 2017, viser nye tal fra Danmarks Statistik

Flere benytter bibliotekerne
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix.

Siden 2011 har det været muligt at låne e-bøger og digitale lydbøger på folkebibliotekernes hjemmeside og app’en Ereolen. Og det er en mulighed, som danskerne nu for alvor har fået øjnene op for, viser Danmarks Statistiks årlige opgørelse over brugen af bibliotekerne. For alene på e-bogsområdet har der på kun fire år været næsten en fordobling af antallet af visninger fra 1,6 millioner til tre millioner.

Udviklingen er forsættelsen på en tendens, der har været i gang længe, forklarer Michel Steen-Hansen, som er direktør for Danmarks Biblioteksforening. For digitaliseringen har ændret danskernes brugervaner. Og det er godt at se, at bibliotekerne har været gode til at tilpasse sig det, mener han.

”Vores vigtigste arbejdsopgave er

at få folk til at læse mere, og så er det lige meget, om de sidder med en bog i fysisk form eller digitalt. Og undersøgelsen viser, at vi er på rette vej,” siger direktøren.

Det er ikke kun digitalt, at bibliotekerne slog rekorder i 2017. I løbet af året havde bibliotekerne 38 millioner besøgende, og det svarer til, at hver dansker besøgte biblioteket 6,6 gange. Og det er en stigning på to millioner besøgende set i forhold til 2010. Samtidig har der aldrig før været så mange arrangementer og udstillinger på folkebibliotekerne, der sidste år holdt over 22.000 arrangementer og stod for 3300 udstillinger.

Men hvordan hænger det sammen med, at det digitale vinder frem?

Ifølge Michel Steen-Hansen skal det ses som en modreaktion. Han fortæller, at mange danske biblioteker ser, at brugerne gerne vil mødes og opleve litteraturen og kulturen i fællesskab.

”Arrangementerne omkring biblioteket såsom forfatterforedraget, skrivekurset, læsekredsen og det seneste skud på stammen, lytteklubben, hvor man mødes og gennemhører et helt album sammen. Det er alt sammen med til at tiltrække flere til biblioteket, og udviklingen bliver båret frem af brugerne selv,” mener han.

Grundet overgangen til et nyt fælles it-system for bibliotekerne findes der ingen tal på, hvor mange fysiske bøger og andet materiale, som blev lånt ud i perioden 2016 til 2017. En opdateret biblioteksstatistik ventes klar til næste sommer.