Bogforum ”amputeret”: Flere forlag overvejer nu Gyldendals alternative bogfest

En lang række prominente forlag har trukket sig fra Bogforum 2020, der på grund af coronaforholdsregler kaldes en amputeret udgave. Nu overvejer Gyldendal på at stå i spidsen for en ny bogfest, der skal samle afhopperne

Bogforum har siden 1992 samlet den danske bogbranche, men nu vender forlag messen ryggen. Det største forlag herhjemme, Gyldendal, vil forsøge at samle alle de forlag, der har vendt årets Bogforum ryggen, til en alternativ fejring af dansk litteratur.
Bogforum har siden 1992 samlet den danske bogbranche, men nu vender forlag messen ryggen. Det største forlag herhjemme, Gyldendal, vil forsøge at samle alle de forlag, der har vendt årets Bogforum ryggen, til en alternativ fejring af dansk litteratur. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix.

Det største forlag herhjemme, Gyldendal, vil forsøge at samle alle de forlag, der har vendt årets Bogforum ryggen, til en alternativ fejring af dansk litteratur.

”Vi vil gerne gå sammen med de andre forlag, der har trukket sig, og fejre bogen. Vi vil lave en alternativ fejring,” siger Gyldendals kommercielle direktør Karen Bender til Politiken.

Hvordan et alternativ til Bogforum, der siden 1992 har samlet den danske bogbranche, kan komme til at se ud, ved Gyldendal endnu ikke.

Udspillet kommer i kølvandet på weekendens udmeldinger fra en lang række prominente forlag som Gyldendal, Politikens Forlag, Gutkind, People’s Press og Modtryk, der trækker sig fra året Bogforum. Forlagenes masseflugt er sket med udsigten til et Bogforum dikteret af corona-forholdsregler, som forlagene mener, er uforenelige med en god oplevelse for læsere og forfattere.

Om Gyldendals alternative bogfest har potentiale til at samle afhopperne, lader til at være for tidligt at konkludere. Hos forlaget Modtryk kan man sagtens se værdien i en alternativ litteraturfejring, mens overvejelserne om et 2020 uden Bogforum først lige er begyndt hos People’s Press og Politikens Forlag.

Forlaget Turbine, der holder til i Aarhus, følger udviklingen nøje. Administrerende direktør Jesper Tolstrup forklarer, at der ikke endegyldigt er taget stilling til, hvorvidt Bogforum bliver med eller uden Turbine. Først var man på forlaget glade for at høre, at bogmessen ville blive til noget. Men de efterfølgende restriktioner har også sat gang i overvejelser om, hvorvidt de kan sikre en god oplevelse for gæsterne og forlagets forfattere. Dertil kommer de mange afbud:

”Vi gør os ingen illusioner om, at det er os, der trækker de 30.000 til. Derfor bliver værdien unægtelig mindre, når alle de her store spillere ikke kommer. Vi nyder stor gavn af, at de store forlag giver den gas, da den osen og frie leg, det skaber, kommer os til gode,” siger direktøren.

Direkte afspurgt til, hvorvidt de kunne overveje at kigge mod Gyldendals alternative bogfest i stedet, svarer Jesper Tolstrup:

”Vi støtter altid mødet mellem forlag og læsere. Og mellem forlag og forlag. Men da vi ikke har hørt noget om det endnu, bliver det lidt svært at svare helt konkret på. Uden at fornærme nogen, tror jeg også, at det er en lidt hurtigt undfanget idé, men skulle vi blive inviteret, siger vi aldrig nej på forhånd.”