Flere og flere prisvindende film og romaner handler om demens

Film og litteratur beskæftiger sig i stigende grad med de temaer, som fylder for mennesker sent i livet. Særligt har demenssygdomme fået en mere fremtrædende plads i kulturen, og de fremstilles nu som langt mere end blot en ekspresbillet til endestationen

Det er et relativt nyt fænomen, at skønlitteratur i så høj grad beskæftiger sig direkte med demens
Det er et relativt nyt fænomen, at skønlitteratur i så høj grad beskæftiger sig direkte med demens. Foto: Morten Voigt.

Hvad har en internationalt anerkendt sydkoreansk forfatter, en uhelbredelig hjernesygdom og en seriemorder tilfælles? Ganske meget i dette tilfælde. I en oversættelse af den anerkendte sydkoreaner Kim Young-has tørt humoristiske kriminovelle “En morders dagbog”, som udkom i november på Forlaget Korridor, følger læseren med i en alzheimerramt mands tanker, mens han kaster sig ud på et indbildsk togt med formålet at slå sin plejedatters suspekte kæreste ihjel.

Den demente hovedperson er pensioneret seriemorder og overbevist om, at plejedatterens kæreste har planer om at gøre det af med hende. Tyv tror som bekendt hvermand stjæler. Men det kniber undervejs med at huske, hvor han er nået til i planlægningen. Bevæbnet med dagbog og diktafon giver hovedpersonen sig derfor i færd med at lægge arm med sin smuldrende hukommelse, men finder indimellem tid til at skrive digte, læse buddhistiske sutraer og citere Nietzsches filosofi.