Prøv avisen

Der udgives flere og flere romaner om nordisk mytologi

Det blevet mere almindeligt at genbruge den nordiske mytologi til underholdningsformål, som det for eksempel er tilfældet i tv-serien ”Vikings”, der siden 2013 har været vist på HBO. Pressefoto. Foto: HBO Nordic

En række nye bogudgivelser er inspireret af Nordens oldgamle tro. Fantasyromaner er blevet en arena for religionsdebat, påpeger eksperter

Hiver du en nyudgivet fantasyroman – en bog, hvis handling finder sted i en eventyrlig verden – ned fra boghandlerens hylde, kan den meget vel være fyldt med henvisninger til Valhal, Asgård, ragnarok eller guderne Odin og Thor.

Siden efteråret er fem ungdoms- og fantasyromaner med inspiration fra nordisk mytologi udkommet på dansk, og endnu en er på vej. De fem er skrevet af nordiske forfattere, én af en amerikansk, ligesom halvdelen af udgivelserne er første bind i helt nye romanserier.

Selvom der tidligere er udgivet romaner med inspiration fra eller omhandlende nordisk mytologi, som for eksempel Tolkiens ”Ringenes herre”-trilogi og Lars-Henrik Olsens romanværk ”Erik Menneskesøn”, er der stadig noget nyt på færde i den nuværende række af udgivelser.

”Det nye er, at vi i fantasygenren ser mere direkte genbrug eller en genskrivning af kendt mytologi. Fantasy med nordisk mytologi har været en niche førhen, men der er altså et boom lige nu,” siger Laura Feldt, der er lektor ved religionsstudier på institut for historie på Syddansk Universitet og forsker i religion og fantasy.

Selvom bøgerne kategoriseres som ungdomsromaner, henvender de sig i høj grad også til et voksent publikum.

”Der er en tradition for, at fantasyromanen hører ungdommen til, men i dag er genren blevet mainstream. Så der er noget nyt i, at også voksne læser dem,” forklarer hun.

At rækken af bøger kommer på det danske marked netop nu, kan ifølge Laura Feldt skyldes ”en synergieffekt mellem forskellige medieplatforme”.

”Og så er det blevet mere almindeligt at genbruge mytologien til underholdningsformål,” siger hun og henviser til tv-serien ”Vikings”, der siden 2013 har været vist på HBO.

Anna Karlskov Skyggebjerg, der er lektor og ph.d. ved Aarhus Universitet, DPU, og forsker i børne- og ungdomslitteratur, peger ligeledes på, at den nye bølge revitaliserer mytologien. Også hun forklarer tendensen med, at forfatterne ”måske lader sig smitte af hinanden”.

”Måske er det tilfældigt, men der kan også være noget i tiden, der gør, at vi vil skrive om mennesket i naturen uden det teknologiske. Altså urfortællinger om liv, død og kærlighed, kampen mellem det gode og det onde. Den menneskelige eksistens ind til benet. Og det er jo det, fantasy kan, når den er bedst. Skrive de store fortællinger,” siger hun.

”Og for de nordiske fantasyforfattere ligger det jo så lige til højrebenet, at de undersøger egen identitet.”

For forfatterdebutanten Malene Sølvsten, hvis roman ”Ravnenes hvisken” udkommer den 1. juni, er det netop interessant, at det er hendes egen arv og fortid, der i bogen bliver taget til en nutidig kontekst. Men også, at hun kan bruge romanen til at diskutere, om guddomme overhovedet eksisterer. Det er en diskussion, der er nemmere at gå til, end hvis romanen havde taget fat i for eksempel kristendom, islam eller jødedom, siger hun.

”Det er følsomme emner, og jeg synes, det bliver en anden debat, når man for eksempel går en kristen på klingen og spørger, om der er en gud eller ej. Desuden er der færre skriftlige kilder i den nordiske mytologi, så her synes jeg, at jeg bedre kan tillade mig at fabulere.”

Om dét er et generelt træk ved de nye romaner om nordisk mytologi, er svært at give et klart svar på, mener Laura Feldt.

”Men jeg tror, det er en realistisk vurdering ud fra de religiøse følelser, der tidligere er blevet stødt af fantasyromaners indhold. For fantasyromanen er blevet en arena for debat af religion. Da ’Harry Potter’-bøgerne kom frem i USA, reagerede visse konservative kristne grupper med biblioteksforbud og bogafbrændinger, og Philip Pullmans ’Det gyldne kompas’ var også genstand for mediedebat, blandt andet fordi den fremstiller en kirke negativt.”

Om de danske boghandleres hylder også fremover vil blive fyldt med romaner om nordisk mytologi – ja, det kunne det godt se ud til.

”Det får sikkert sine ups and downs (op- og nedture, red.), det har genrer historisk set, men det ser ud til, at det er mere end bare en døgnflue,” siger Anna Karlskov Skyggebjerg. Og selvom kun en enkelt af de nye romaner er fra ikke-nordisk forfatterhånd, spår redaktør Sara Ejersbo Frederiksen fra Forlaget Carlsen, der blandt andet udgiver Malene Sølvstens roman, at tendensen ”vil brede sig ud over de nordiske grænser”.

”På børnebogsmessen i Bologna i april var der særligt mange amerikanske agenter, der pitchede (holdt oplæg om, red.) færdige manuskripter om nordisk mytologi. Det var en endnu større trend, end jeg havde regnet med.”