Klaverværker af Rued Langgaard
★★★★✰✰
På en ny udgivelse med klaverværker af Rued Langgaard (1893-1952) er det lykkedes den fremragende Langgaard-fortolker Berit Johansen Tange at indfange det voldsomme indre liv, charmen og de stærke farver, der alt sammen er en del af Langgaards både følsomme og visionære udtryk. Værkerne på albummet er blevet betegnet som ”vildskud skabt af en følsom sjæl, der genrejser det 19. århundredes romantik på det 20. århundredes præmisser”.
"Klaverværker vol. 4", som den nye cd hedder, indrammes af Langgaards to sæt af "Blomstervignetter", som er det første og sidste større værk, Langgaard komponerede for klaver. Det tidlige sæt er komponeret kort tid efter karrierens højdepunkt, hvor den kun 19-årige Langgaard i 1913 med stor succes fik uropført sin "Symfoni nr. 1, Klippepastoraler", af Berlinerfilharmonikerne. De sene "Blomstervignetter" fra 1951 er komponeret i Ribe, hvor Langgaard som domorganist fik en sen opblomstring. Albummet byder desuden på to verdenspremiereindspilninger: "Scherzo" (1925) er effektfuld, harmonisk og legende musik, hvori Langgaard forsøger at genrejse den tabte romantik, mens "Expression" (fra 1930’erne) er baseret på teksten ”Elias i uvejret” fra Det Gamle Testamente, hvor profeten Elias stiger op på Guds bjerg, Horeb. Det længste værk på skiven er imidlertid Langgaards anden klaversonate, som komponisten arbejdede med i flere faser – her er tale om noget af en udfordring både at fortolke og forstå.
Rued Langgaard: Piano Works Vol. 4 – Berit Johansen Tange – 6.220662 - DACAPO
Aladdin i en pragtindspilning
★★★★★★
C.F.E. Horneman (1840-1906) var en komponist, der satte sit præg på dansk musikliv i slutningen af 1800-tallet. Hans hovedværk var operaen "Aladdin", der optog ham det meste af hans kunstneriske liv. Ouverturen komponerede han allerede som 24-årig, men først i 1888 blev operaen opført i sin fulde længde. Ved den lejlighed blev den desværre en fiasko, og først da tenoren Vilhelm Herold (1865-1937) i 1901 stod i spidsen for en gennemarbejdet forestilling, fik den en berettiget succes. For værket rummer både den tids frodige harmonier og en række elegante, letflydende melodier.
Nu foreligger den i en pragtindspilning, hvor Michael Schønwandt er det selvfølgelige og helt ideelle valg som dirigent for DR Symfoniorkestret, og hvor Poul Emborg har taget sig af korindstuderingen. Der er tale om en studieoptagelse – og en verdenspremiere! – og den er med ideelle sangere og et strålende orkesterspil blevet en bragende flot manifestation af et stykke dansk kulturhistorie. Boksen med tre skiver rummer desuden en lille kvadratisk bog, hvor librettoen, begået af Benjamin Feddersen, er gengivet på dansk og engelsk.
Hovedrollen som Aladdin synges uhyre smukt af den 29-årige norske tenor Bror Magnus Tødenes, og det gør ikke det mindste, at hans danske udtale ikke altid sidder lige i skabet, for Aladdin er jo en eksotisk figur. Denise Beck er pragtfuld som Gulnare, og basbarytonen Johan Reuter fremstiller Noureddin med vanlig pondus. Også de øvrige roller er fortrinligt besat.
Dansk guld med et skær af 1001 nat – i sig selv et eventyr af en udgivelse.
Hornemann: Aladdin – DRSO, DR Koncertkoret – dirigent: Michael Schønwandt – DACAPO SACD 6.200007